Een proces automatiseren waarbij 1 minuut stroomuitval kan leiden tot 6 maanden productievertraging, met kosten oplopend tot 200.000 euro per dag. Je moet het maar durven. Schneider Electric en Saint-Gobain deden dit samen voor slimmere en veiligere glasproductie
De twee bedrijven hebben, naar hun weten, het eerste software-gedefinieerde automatiseringssysteem voor glasproductie geïmplementeerd.
Het project richt zich op de behoefte aan meer betrouwbaarheid in het kritieke lehr-proces. Een onderbreking in dit proces kan de volledige productie stilleggen. Volgens industrieel onderzoek kan een stroomuitval van slechts één minuut resulteren in een productieverlies van zes maanden, waarbij vaak apparatuur vervangen moet worden en de kosten kunnen oplopen tot 200.000 euro per dag.
Saint-Gobain heeft samen met Schneider Electric de eerste open automatiseringsoplossing voor het lehr-proces ontwikkeld. Het proof of concept (POC) wordt aangestuurd door de open automatiseringstechnologie van Schneider Electric, EcoStruxure Automation Expert (EAE). Deze technologie scheidt hardware van software, zodat apparatuur eenvoudig kunnen worden verbonden via verschillende lagen in de architectuur, ongeacht de fabrikant.
Het project verbetert volgens de partners ook de veiligheid en efficiëntie in de glasproductie, omdat EAE autonome aandrijfmogelijkheden mogelijk maakt en een vooruitgang betekent op het gebied van gedistribueerde intelligentie. De ‘slimme’ aandrijvingen besturen de twee motoren die het glas trekken, waardoor een autonome werking en essentiële procesbeslissingen op het niveau van de apparatuur mogelijk worden. Bijvoorbeeld de keuze van welke motor het glas zal trekken, het uitvoeren van kwaliteitscontroles en het voorspellen van onderhoud.
Autonome aandrijftechnologie
Alex Richards, VP EMEA van Mining Minerals and Metals bij Schneider Electric. “Dankzij autonome aandrijftechnologie maakt de oplossing slimme besluitvorming mogelijk. Door de ingebouwde modulariteit en uniformiteit is deze direct schaalbaar en biedt het verhoogde flexibiliteit en betrouwbaarheid. Dit onderstreept onze toewijding aan innovatie en laat zien hoe deze technologie verder kan worden uitgebreid binnen de industrie.”
Het modulaire ontwerp van de oplossing betekent dat deze eenvoudig wereldwijd kan worden geïmplementeerd, waarbij de plug-and-play interoperabiliteit zorgt voor een reductie tot 50% van de engineering-, test- en inbedrijfstellingstijd. Deze schaalbaarheid stelt het grote Saint Gobain in staat om snel waarde te creëren op zijn locaties en wereldwijd aanzienlijke groei te realiseren.
Bekijk hieronder een video over het maken van float glass: