Verschil gevaar en risico

Vraag: Wat is in termen van machineveiligheid precies het verschil tussen een gevaar en een risico?

Vraag: Wat is in termen van machineveiligheid precies het verschil tussen een gevaar en een risico?

Antwoord: De begrippen gevaar en risico wordt in de volksmond nog al eens door elkaar gebruikt. Toch is het van groot belang om hierin onderscheid aan te brengen.
De definitie van gevaar volgens de norm is “bron voor letsel of schade aan de gezondheid”. Voorbeelden zijn: gevaar voor bekneld raken, stootgevaar, gevaar voor contact met onder spanning staande delen. Een gevaarlijke situatie is iedere situatie waarin een persoon aan een gevaar of gevaren is blootgesteld.
Een risico wordt volgens de norm gedefinieerd als: een combinatie van de waarschijnlijkheid (kans) en de ernst van mogelijk letsel (effect) in een gevaarlijke situatie. Men zegt ook wel eens: risico = kans x effect, hoewel meestal geen sprake is van een eenvoudige vermenigvuldiging. In Nederland is invulling gegeven aan de risicograaf van de EN1050:1996 middels Arboinformatieblad 11 (verkrijgbaar bij SDU, www.sdu.nl) Hierin is een risicograaf afgebeeld die onderscheid maakt in 14 niveau’s. Op dit moment geeft de norm prEN-ISO 14121-2 een andere meer helder gedefinieerde methodiek weer.

Bovenstaand antwoord is afkomstig van:
FUSACON, Functional Safety Consultants Nederland
Vogelenzangseweg 20, 4124 AS HAGESTEIN
E : info@fusacon.nl
P : +31 (0) 347 352 519
F : +31 (0) 877 843 520
W : www.fusacon.nl