Nieuwe 3D-scanner Fraunhofer kan objecten autonoom en realtime scannen

Dankzij de industrie 4.0 en de opkomst van additieve productie wordt het steeds eenvoudiger en goedkoper objecten op maat of in zeer kleine oplages te produceren. Voor dit doeleinde hebben onderzoekers van het Fraunhofer IGD een nieuw type 3D-scanner ontwikkeld.

"Speciaal aan ons systeem is dat het componenten autonoom en realtime scant", vertelt Pedro Santos, hoofd van de Fraunhofer IGD, uit. Dit maakt het mogelijk in korte tijd een 3D-model van een onderdeel te produceren, waarna dit component met behulp van een 3D-printer kan worden geproduceerd.

Armsteun zo gemaakt

Dit betekent in de praktijk dat als de eigenaar van een klassieke auto een nieuwe armsteun nodig heeft, het kapotte exemplaar tegen een betaalbare prijs kan worden gereproduceerd. Hierbij wordt het kapotte onderdeel gelijmd om het te reconstrueren, waarna met behulp van de 3D-scanner een 3D-model van het object wordt gemaakt. Dit model wordt vervolgens met behulp van een 3D-printer geproduceerd, waarna het bijvoorbeeld bekleed kan worden met leer of direct in het voertuig kan worden gemonteerd.

Roteren

3D-scanners zijn zoals gezegd niet nieuw. Veel 3D-scanners bestaan uit een scanapparaat en een draaitafel. Deze tafel roteert het object zodat de scanapparatuur het object vanuit alle hoeken in beeld kan brengen. Opvallend aan de 3D-scanner van het Fraunhofer IGD is dat niet alleen de draaitafel draait, maar ook de scanapparatuur. Hiervoor is de scanapparatuur aan een robotarm bevestigd, die de apparatuur om het object roteert. Doordat zowel de draaitafel als de robotarm draaien, wordt het aantal rotaties dat de scanner moet maken om het object volledig in kaart te brengen beperkt.

Hannover Messe

Het Fraunhofer IGD presenteert de scanner op de Hannover Messe, dat van 23 tot en met 27 april wordt georganiseerd in het Duitse Hannover. Bezoekers van de beurs kunnen verschillende objecten op de scanner plaatsen en op een monitor het scanproces live bekijken. Ook is het mogelijk eigen objecten te laten scannen met behulp van de 3D-scanner.