Werknemer gewond bij werkzaamheden in toiletrolfabriek; boete voor bedrijf

Een 22-jarige werknemer raakte de bovenkant van zijn rechter wijsvinger kwijt bij werkzaamheden in een toiletrolfabriek. Het gebeurde toen hij een bewegend mes aanraakte terwijl hij papier tussen twee rollen geleidde. Het ongeluk gebeurde op 14 mei 2016 in een toiletrolfabriek in Blackburn in Engeland.

Een onderzoek door de Health and Safety Executive (HSE) (Engelse Arbeidsinspectie) wees uit dat het voor medewerkers mogelijk was om één hand op het perforerende mes te plaatsen, terwijl ze op een knop drukten om de rollen met de andere hand te verplaatsen.

Voordat het ongeluk gebeurde had het bedrijf het risico op ernstig letsel als gevolg van deze operatie al vastgesteld. Er was echter geen actie ondernomen. De rechtbank vernam dat de geleideriemen, die gebruikt hadden moeten worden om het papier veilig tussen de rollen door te voeren, ontbraken op het moment van het ongeluk. Het was ook mogelijk om de machine met één hand te bedienen en tussen de rollen te komen met de andere hand.

Het bedrijf kreeg een boete van £ 120.000 en werd veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van

£ 9326,40. Na de hoorzitting zei HSE inspecteur Leona Cameron: "Na het incident heeft het bedrijf de bedieningselementen voor de machine verplaatst, zodat operators niet met het mes in aanraking kunnen komen wanneer de machine in beweging is. Als dit vooraf was gedaan, had het letsel kunnen worden voorkomen."

Bron: HSE, UK