Elon Musk lanceert Falcon Heavy raket (met Tesla aan boord) (video)

Elon Musk heeft weer een mooi spektakel op touw gezet: om de lancering van de Falcon Heavy-raket kracht bij te zetten, gaf hij deze zijn eigen rode ‘Roadster’ mee, die nu ‘misschien wel miljarden jaren’ rondjes vliegt rond Mars. Miljoenen mensen bekeken de lancering online.

De rode Tesla van mister Musk zelf, die rondjes rijdt rond Mars, met open kap en op de bestuurdersplek een pop die naar ‘Space Oddity’ van David Bowie luistert. Je moet er maar op komen. En of het nou hieraan ligt of aan het feit dat de Falcon Heavy toch echt wel een heel bijzondere raket is, aandacht heeft de lancering in elk geval getrokken.

Ruimtereizen 4all

Musk wil ruimtereizen rendabel maken voor een grote groep mensen en daartoe streeft zijn bedrijf SpaceX naar raketten die met een lager energieverbruik meer kilo’s kunnen lanceren. En liefst nog herbruikbaar zijn ook. De Falcon Heavy is de jongste telg in dit geslacht. De tweetrapsraket kan maar liefst drie keer zo veel bagage meenemen als zijn voorganger Falcon 9, voor de helft van de energie. De raket heeft 27 motoren, die tijdens de lancering een stuwkracht genereren van 22.819 kN op zeeniveau. Nadat de twee ‘Side Boosters’ en ‘Core raket’ zijn losgekoppeld, wordt de Falcon aangedreven door een enkele Merlin-motor, die in vacuüm een stuwkracht genereert van 934 kN. De Falcon Heavy kan een payload van 63.800 kilo in een lage baan om de aarde brengen, terwijl de Falcon 9 maximaal 22.800 kilo aankan.

Het hergebruiken van de raketten is half geslaagd: de Side Boosters kwamen inderdaad netjes terug op aarde, maar de Core raket is neergestort en stukgeslagen op zee. Volgens Musk had hij niet meer genoeg brandstof om het laatste stuk te kunnen remmen.

Overigens werkt SpaceX al aan de nog grotere raket, de Big Falcon Rocket (BFR; in de volksmond Big Fucking Rocket genoemd) die niet alleen naar Mars moet kunnen, maar die Musk ook wil gebruiken om rond de aarde te reizen.  

Bekijk hier de lancering van de Falcon Heavy

  NB het lanceringsfilmpje is momenteel niet beschikbaar, ook niet op de site van SpaceX. Ter compensatie hieronder de animatie: 

 

en hier de filmbeelden uit de auto