Argentijns-Nederlandse combi bouwt nieuwe reactor Petten

De Stichting Voorbereiding Pallas-reactor heeft het Argentijns-Nederlandse samenwerkingsverband Ichos uitgekozen voor het ontwerp en de bouw van de Pallas-reactor. Deze zal de bijna zestig jaar oude Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten vervangen.

De Pallas-reactor is een bassinreactor, die in staat is de neutronenflux efficiënter en effectiever in te zetten dan de huidige HFR. Dat leidt tot een aanzienlijk lager thermisch vermogen. Bovendien kan de kern van de reactor flexibel worden ingesteld voor de productie van verschillende (nieuwe) medische isotopen, waardoor men kan inspelen op veranderende markten.

Vanaf 2025 moet Pallas een van ‘s werelds toonaangevende leveranciers van medische isotopen zijn en ruimte bieden aan nucleair technologisch onderzoek. Met medische isotopen worden mensen met kanker en hart-en vaatziekten gediagnosticeerd en behandeld. Momenteel komt 70% van de isotopen die in Europese ziekenhuizen uit Petten.

Het ontwerp van de reactor wordt de komende twee jaar geoptimaliseerd, waarna het ter goedkeuring wordt ingediend bij de vergunningverlenende instanties.

De reactor gebruikt ongeveer 1,7 hectare op de locatie in Petten.

Ichos

Ichos bestaat uit het Argentijnse Invap en de TBI-bedrijven Croonwolter&dros – Mobilis. Invap heeft volgens de selectiecommissie ruime ervaring in nucleaire projecten, zoals de Opal-reactor in Australië, en heeft laten zien "een zeer capabel bedrijf te zijn, dat de veiligheid en succesvolle uitvoering van de projecten garandeert waarbij de vastgestelde deadlines worden gehaald en de overeengekomen budgetten met de klant niet overschreden worden". De TBI-bedrijven hebben veel ervaring met complex multidisciplinair werk- en projectmanagement in de infrastructurele en industriële markten.

Publiek-privaat

De contractwaarde van het project bedraagt maximaal 40 miljoen euro voor de huidige voorbereidingsfase, tot enkele honderden miljoenen euro’s voor de daaropvolgende fasen.

Voor de door de overheid gefinancierde eerste fase heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, samen met de provincie Noord-Holland, een lening van 80 miljoen euro beschikbaar gesteld.

De bouw en inbedrijfstelling moet particulier gefinancierd worden. Hiervoor heeft Pallas een business case ontwikkeld. Eind 2017 is een begin gemaakt met het benaderen van toekomstige klanten. Pallas is ook in gesprek met mogelijke investeerders.