De robothand die je frambozen voert

Onderzoekers aan de University of Colorado Boulder hebben kunstspieren ontwikkeld die gevoelig genoeg zijn om zaken als fruit te kunnen oppakken. Tegelijk kunnen ze 200 keer hun eigen gewicht tillen en zijn ze ook nog eens goedkoop.

Een sterke hand ontwikkelen is één ding; een gevoelige hand is ook nog wel mogelijk. Maar sterk én gevoelig, en dan liefst ook nog met de precisie van een mensenhand, dat is een kunst die we nog niet meester zijn. De vinding uit Colorado brengt ons daar echter een flinke stap dichterbij.

Zo sterk als een olifant

De ‘hydraulically amplified self-healing electrostatic’ actuatoren (Hasel) bestaan uit zachte plastic zakjes gevuld met een vloeistof die op zoogdiersnelheid samentrekt als je er stroom op zet. Ze weten raad met frambozen en eieren, maar kunnen ook met zware dingen, als flessen water. In de video is te zien hoe ze een fles water herhaaldelijk snel optillen en weer laten zakken. Onderzoeker Christoph Keplinger: "Hasels zijn zo flexibel al de arm van een octopus, zo snel als een kolibrie, en zo sterk als een olifant."

Zelfhelend

De zakjes met vloeibare isolatoren worden aangestuurd met hydrogel elektrodes aan beide zijden. Een stroompje zorgt dat de elektrodes naar elkaar toe trekken, waardoor het zakje vervormt. Net als bij vaste actuatoren van diëlektrische elastomeren, kan het hoge voltage schade veroorzaken aan de isolator. Terwijl een polymeer dan gewoon stuk is, herstelt een vloeibare isolator zichzelf echter direct.

.