Ampulz voorziet Duits kern-instituut van 140 MW extra vermogen

De elektrotechnici van Ampulz hebben opdracht gekregen voor het ontwerp en de levering van een 140 MW gelijkstroomsysteem voor vergaand onderzoek naar kernfusie. Opdrachtgever is het Max-Planck Institut für Plasmaphysik in Garching (D).

Het onderzoek naar kernfusiereacties vindt plaats in een zogenaamde Tokamak (een rond gebogen holle cilinder) waarin waterstofgassen gedurende enkele seconden worden verhit tot plasma’s van miljoenen graden Celsius.

De komende jaren willen de onderzoekers de plasma-verhittings-tijd verlengen tot 10 seconden. Ook om de kans op storingen te voorkomen, zijn nieuwe moderne systemen noodzakelijk.

De nieuwe voeding krijgt functies mee voor het optimaliseren van het blindstroomverbruik en voor 4 quadranden bedrijf ter controle van het plasma in de Tokamak. Hiervoor ontwikkelt Ampulz een nieuw digital control en data-acquisition systeem. Verder wordt het systeem modulair gebouwd, zodat bestaande converters kunnen worden vervangen in geval van storingen of wanneer hogere eisen gesteld worden aan de verhittingstijd.