Magnum-stootdempers beveiligen raffinaderij

Overdruk in pijpleidingen in raffinaderijen kan rampzalige gevolgen hebben. Daarom moeten veiligheidsventielen pijlsnel kunnen worden geopend. Het gebruik van elektrische aandrijfsystemen en remmen is meestal verboden, omdat een klein vonkje al kan leiden tot een explosie. Pneumatische aandrijvingen zijn normaal gesproken echter weer te langzaam. De Doedijns Group International en ACE Stoßdämpfer komen met een oplossing op maat.

In de Yanbu raffinaderij in Saudi-Arabië maken compressoren het gas vloeibaar. Om de druk in de buizen constant te houden en te beschermen tegen overdruk, heeft het Nederlandse bedrijf DGI een afsluiter gemaakt met een pneumatische actuator. Ze worden gecombineerd met hydraulische industriële stootdempers die de energie absorberen die bij het openen van de veiligheidsventielen vrijkomt. De stootdempers remmen daarbij de zuigerstangen af van de pneumatische cilinders die zorgen voor het openen van de veiligheidsventielen.

50 keer sneller

Normaal gesproken worden de afsluiters geopend met 1 seconde per inch. In Yanbu zijn de pijpleidingen en daarmee ook de vereiste ventielen echter heel groot, namelijk 24 inch. Daarmee zou het 24 seconden duren om het veiligheidsventiel helemaal te openen. Het tempo moest dus zo´n 50 keer omhoog.

En daarin lag het kernprobleem voor de ingenieurs. Christian Junghans, productmanager industriële stootdempers bij ACE, vertelt: "Onze Magnum industriestootdemper bood een pasklare oplossing. Door het compacte formaat van de actuators koos het constructieteam voor industriële stootdempers van het type MA3325EUM. Zij remmen de zuigerstang van de pneumatische cilinder af, als de afsluiters moeten openen. Daarbij komt de stang van de luchtcilinder met volle kracht terecht op de stootdemper. Deze moet dan in staat zijn om de horizontaal bewegende zuigerstang in bedwang te houden. De Magnum fungeert daarbij als laatste man, als de compressor bij overdruk niet vanzelf uitschakelt."