Circular Award voor bedrijf dat mobieltjes recycleert

Closing the Loop heeft de Circular Award 2018 gewonnen. Het bedrijf, dat al 2 miljoen telefoons recycleerde, werd door de jury geroemd vanwege zijn sluitende businesscase. Met de uitreiking is gisteren de derde Week van de Circulaire Economie afgetrapt.

Closing the Loop recycleert end-of-life smartphones in ontwikkelingslanden. Zo verminderen ze CO2-uitstoot, hergebruiken ze kostbare grondstoffen, en creëren ze inkomens. Het bedrijf stelt andere bedrijven in staat het gebruik van de materialen in nieuwe telefoons te compenseren door evenveel gebruikte materialen nuttig te hergebruiken. De jury roemde dit ‘materiaalneutraal-concept’.

Andere genomineerden

Closing the Loop versloeg de genomineerden in de categorieën Biomassa & Voedsel, Bouw, Kunststoffen en Maakindustrie. Dit waren:

Biomassa & Voedsel = Instock
Bouw = SmartCrusher
Kunststoffen = Van Werven
Maakindustrie = Snew

Hergebruik van ICT-apparatuur

Ook Snew hergebruikt, maar dan ICT-apparatuur met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In 2017 gaf het bedrijf 200.000 gebruikte producten een tweede of derde leven. Als de gebruiker er genoeg van heeft, kan hij de producten weer inleveren, voor een volgende ronde. Ook helpt Snew ontwerpers om producten meer circulair te ontwerpen.

Transitieagenda’s

Voorafgaand aan de prijsuitreiking zijn vijf transitieagenda’s officieel gepresenteerd en overhandigd aan de opstellers van het Grondstoffenakkoord. In de agenda’s staan voorstellen om de omslag naar een circulaire economie te versnellen.