FME over Brexit: ‘No deal is een no go’

In een gesprek met Eurocommissaris Michel Barnier afgelopen dinsdag heeft FME-voorzitter en vice-voorzitter van Ceemet Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink gepleit voor een soft Brexit. Een goed handelsakkoord is van groot belang voor het Nederlandse bedrijfsleven. “No deal is een no go, anders zijn er alleen maar verliezers”.

In maart 2019 treedt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Over de mogelijke gevolgen hiervan vond een overleg plaats bij VNO-NCW onder leiding van Ab van der Touw, vice-voorzitter van VNO-NCW en FME.

Niet alleen de krenten

Barnier schetste het proces en de scenario’s van de onderhandelingen waarbij het uiteindelijk aan de Britten is om duidelijke keuzes te maken. Hij liet weten dat hij niet van plan is om de Britten alle krenten uit de pap te laten halen.

Nederland wordt betrokken

Hij ging in op het verzoek van FME-voorzitter Dezentjé Hamming om als industrie betrokken te worden bij de onderhandelingen in de komende periode. Het was voor Barnier glashelder hoe hard landen als Nederland, geraakt kunnen worden door de Brexit.

Glashelder

Barnier zegde toe om in overleg te blijven met de Nederlandse ondernemersorganisaties. "Ik kom graag terug. Door structureel contact te houden kunnen we inzichten uit de verschillende sectoren van de economie gebruiken", aldus Barnier. Een vervolgontmoeting met zijn team wordt door VNO-NCW en MKB-Nederland op korte termijn georganiseerd.