UT wil geen groei, maar wel meer masters

Met een populatie van zo’n 11.000 studenten nadert de UT de grens van de groei. “Heel veel meer dan 12.000 studenten moeten we niet willen”, zei collegevoorzitter Victor van der Chijs tijdens zijn nieuwjaarsspeech. “Want op de UT geldt het credo quality over quantity.”

Dat meldt UToday.nl . Verslaggever Rik Visschedijk: Bij het nieuwjaarsontbijt noemde Van der Chijs de streefaantallen voor het eerst. "We lopen voor op onze doelen. Dit collegejaar trokken we al de hoeveelheid bachelorstudenten die we voor 2020 ingetekend hadden. Daarom zetten we niet hard meer in op verdere groei."

Grenzen infrastructuur bereikt

De UT wil een kleine universiteit blijven met veel persoonlijke aandacht. "Daarnaast bereiken we de grenzen van onze infrastructuur. Opschalen kan alleen als de overheid substantieel meer geld beschikbaar stelt."

Meer masterstudenten

Van der Chijs wil echter wel een grotere masterinstroom. "We zijn een onderzoekuniversiteit en masterstudenten zijn onze toekomstige PhD’s. De bachelor-instroom kunnen we consolideren, want die is op dit moment heel gezond. Het afgelopen jaar zijn we het sterkst van alle TU’s gestegen in de bèta-opleidingen en is bewust de rem op de gamma-opleidingen gezet."

Maar in hoeverre is die instroom te beïnvloeden door de UT? "In beperkte mate", zegt Van der Chijs. "Het gaat erom hoe we ons profileren. We zijn een kleine universiteit, we geven onderwijs op projectbasis en ook ons gammaonderwijs is sterk technologisch georiënteerd. Dat kun je duidelijk voor het voetlicht brengen tijdens voorlichting en matching. Het afgelopen jaar is dat goed gelukt bij psychologie."