Laserschoen voorkomt blokkade bij Parkinson

‘Freezing of gait’, benen die volledig blokkeren tijdens het lopen, is een invaliderend gevolg van de ziekte van Parkinson. Een schoen met daarop een laser die een lijn op de vloer projecteert in het ritme van de voetstappen, maakt dat patiënten tóch doorlopen, blijkt nu uit onderzoek van de Universiteit Twente en het Radboudumc.

Mensen met Parkinson hebben vaak loopproblemen. Met name ‘freezing of gait’ is een ernstig symptoom, dat doorgaans optreedt in een verder gevorderd stadium van de ziekte. Het kan seconden tot minuten duren en optreden door de stress van een onbekende omgeving, of doordat de medicatie ontregeld is. Omdat de voeten op de grond blijven ‘plakken’, maar de rest van het lichaam wel naar voren komt, kan de patiënt door het bevriezen gemakkelijk uit balans raken en vallen.

Circuits activeren

Het helpt om gericht naar objecten op de grond te kijken, omdat dan bepaalde circuits in het brein worden geactiveerd. In huis worden hiervoor vaak strepen op de vloer gebruikt. Om ook buitenshuis beter en veiliger te kunnen lopen zijn de laserschoenen ontwikkeld. Het principe is eenvoudig: de linkerschoen projecteert een lijn voor de rechtervoet zodra de hak van de schoen de grond raakt. De patiënt kan hier vervolgens naartoe stappen. Dit activeert de laser op de rechterschoen en zo verder. Bij gebruik van de schoen neemt het aantal episoden van ‘freezing of gait’ met 46% af en de tijdsduur van een loopblokkade halveert.

Blokkade detecteren

Dat de laserschoenen altijd ingeschakeld zijn, ondervinden de proefpersonen niet als hinderlijk. Onderzoeker Murielle Ferraye: "Maar het mooist zou zijn als je zou kunnen detecteren dat de blokkade gaat optreden, om pas dán de laser in te schakelen."