EO

TU Delft krijgt high-tech elektronenversneller

04 januari 2018 om 14:26 uur

Reactor Instituut Delft (RID) krijgt een laboratorium voor een zeldzame elektronenversneller faciliteit: Appeal (Advanced Picosecond Pulsed Electron Accelerator Laboratory).


Een zeer korte ultraviolet laserpuls zal hier elektronen vrijmaken uit een koperen plaat die vervolgens met behulp van microgolven worden versneld en door een monster geschoten. "Op die manier kunnen we onderzoek doen naar nieuwe materialen voor bijvoorbeeld zonnecellen, leds, transistoren of nano-elektronica", zegt professor Laurens Siebbeles. Ook kan het inzicht geven in effecten van straling op weefsels.


De Delftse versneller levert 100 pulsen per seconde. In andere labs zijn dat er zo'n 10. Bovendien duurt de elektronenpuls maar een picoseconde. Daardoor maakt hij alle elektronen uit de plaat vrijwel tegelijkertijd vrij. En hoe hoger de tijdresolutie, des te preciezer wetenschappers kunnen volgen wat de elektronen in een materiaal doen.

 

Terahertz

De versneller wordt voorts gecombineerd met terahertz-detectie. "Normaal gesproken meten onderzoekers de beweeglijkheid van een lading in een materiaal door elektrodes op dat materiaal aan te brengen", zegt Siebbeles. "Maar dan moeten elektronen door het hele monster heen bewegen. Als ergens in het materiaal een scheurtje zit, beïnvloedt dat de resultaten. Met behulp van terahertz-detectie kunnen we straks in het binnenste van het materiaal kijken en precies zien hoe elektronen daar bewegen, zonder dat we het materiaal hoeven aan te raken."

 

Bunker

Op het terrein van het RID wordt nu eerst een bunker gebouwd die de onderzoekers beschermt die met de versneller werken. Als de versnelde elektronen door atoomkernen in een materiaal worden afgebogen, komt er namelijk Röntgenstraling vrij. Naar verwachting is het nieuwe lab voor de elektronenversneller medio 2018 gereed.

 

Gerelateerd nieuws

Experiment bevestigt bestaan Majorana’s

Experiment bevestigt bestaan Majorana’s

Door nieuwe fabricagemethoden is het wetenschappers van de TU’s in Delft en Eindhoven gelukt om Majorana’s te observeren in sterk verbeterde omstandigheden. "Dit sluit alternatieve verklaringen uit én is een…

Europese Commissie: 'EU moet miljard investeren in HPC's’

Europese Commissie: 'EU moet miljard investeren in HPC's’

Eurocommissarissen Mariya Gabriel en Carlos Moedas pleiten voor een stevige investering in de ontwikkeling van HPC's. 1 miljard euro, lijkt hen een goed idee.

Een boom als een vuurvliegje (of een lantarenpaal)

Een boom als een vuurvliegje (of een lantarenpaal)

Daan Roosegaarde, opgelet! Aan de MIT hebben ze nu een manier gevonden om planten tot vier uur zachtjes te laten opgloeien in het donker. Bedenk wat dat voor mogelijkheden biedt voor bossen, lanen en ook snelwegen.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 februari 2018, Neurenberg

Embedded World 2018

It's a smarter world: Tentoonstelling en conferentie

7 maart 2018, De Kuip, Rotterdam

Telecom Infra Event

Het Telecom Infra Event is een platform voor informatie over netwerken, de telecom infrastructuur.

Meer agendapunten »