‘Elektronica slecht voor zwangere vrouwen’

Elektronica lijkt een slechte invloed te hebben op zwangere vrouwen. Volgens een studie van de Amerikaanse zorgaanbieder Kaiser Permanente neemt de kans op een miskraam toe naarmate de vrouw meer wordt blootgesteld aan niet-ioniserende straling uit magnetische velden.

Kaiser Permanente vroeg 913 zwangere vrouwen om een dag lang een apparaat te dragen dat de hoeveelheid niet-ioniserende straling meet en zich verder zo normaal mogelijk te gedragen. De groep werd genormaliseerd voor andere bekende omstandigheden die iets zeggen over de kans op een miskraam, zoals eerdere miskramen, de mate van misselijkheid, infecties, koorts, en het gebruik van alcohol, nicotine en koffie.

Van de vrouwen die het minst aan straling werden blootgesteld, kreeg 10,4% een miskraam, van de groep die het meeste straling opving 24,2%. Gemiddeld krijgt 10 tot 15% van de zwangere vrouwen een miskraam.

Het onderzoek is te kleinschalig om vergaande conclusies aan te verbinden. Volgens hoofdonderzoeker Li laat het echter wel zien dat het onderwerp een serieuze studie verdient.