Onlinetools gevaarlijke stoffen vernieuwd

De Inspectie SZW heeft de online zelfinspectietool voor veilig werken met gevaarlijke stoffen vernieuwd. Ook het project 5xbeter* heeft begin december een nieuwe online tool – Verbetercheck Gevaarlijke stoffen – op zijn site gezet.

Zelfinspectietool gevaarlijke stoffen

In de nieuwe versie van de zelfinspectietool gevaarlijke stoffen van de Inspectie SZW zien werkgevers stapsgewijs wat ze moeten doen volgens de Arbowet. Ze kunnen dan meteen checken of ze al voldoen aan de wettelijke regels. Ze beoordelen hun bedrijf zoals een inspecteur van de Inspectie SZW dat zou doen. De zelfinspectietool gevaarlijke stoffen geeft per vraag relevante informatie en leidt werkgevers in begrijpelijke taal stapsgewijs door de wet:

  • inventariseren van gevaarlijke stoffen in het bedrijf
  • beoordelen van risico’s
  • zorgen voor de juiste maatregelen
  • regelen dat het goed blijft gaan, bijvoorbeeld met goede voorlichting en instructie, voldoende toezicht en een noodplan voor calamiteiten.

Verbetercheck Gevaarlijke stoffen

logoDe online tool ‘Verbetercheck Gevaarlijke stoffen’ van 5xbeter* is bedoeld voor metaalbedrijven. Zij kunnen hiermee een eigen register van gevaarlijke stoffen maken. De digitale database achter het register is al gevuld met de gegevens van een groot aantal stoffen. 5xbeter controleert de juistheid van de informatie over deze gevaarlijke stoffen en geeft de stoffen vervolgens vrij. Bedrijven die stoffen gebruiken die door 5xbeter gecontroleerd werden kunnen alle informatie erover met een klik opnemen in een eigen register.
*5xbeter is het project van de 5 cao-partijen (Metaalunie, FME, FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie) in de metaalbewerking en metalektro ter verbetering van de veiligheid en gezondheid in de metaal. 5xbeter ontwikkelt de arbocatalogus (die 5xbeter Verbeterchecks noemt) voor de belangrijkste arborisico’s in de metaal.

Lees verder op: