Sperwer drone in Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum heeft een nieuwe publiekstrekker. Vandaag wordt namelijk een Sperwer drone aan de vaste expositie toegevoegd. Sperwers werden tot 2011 gebruikt door de Nederlandse strijdkrachten, onder andere in Uruzgan in Afghanistan.

De Koninklijke Landmacht schafte eind jaren ’90 34 Sperwers aan voor een totaalbedrag van 180 miljoen gulden; dat is ongeveer 2,5 miljoen euro per stuk. Ze werden gebouwd door het Franse bedrijf Sagem en bleken niet erg betrouwbaar. In Afghanistan zijn bijvoorbeeld meerdere Sperwers neergestort.

Het onbemande, radiobestuurde vliegtuigje (drone) werd gebruikt om van grote hoogte met ingebouwde camera’s video-opnames te maken van potentiële doelen of bedreigende situaties. De beelden werden doorgeseind naar een basisstation. De Sperwer weegt 300 kilo, heeft een spanwijdte van 4 meter en had een kruissnelheid van 180 km per uur.

Het NMM streeft ernaar een selectie van groot materieel dat door de Krijgsmacht is gebruikt te exposeren. De Sperwer levert hieraan een belangrijke bijdrage.