Fraunhofer ontwikkelt assemblage machine fotonica-chips (video)

Het Fraunhofer Project Center op de campus van de Universiteit Twente gaat een micro-assemblage machine ontwikkelen voor fotonische chips. Dit is een belangrijke stap voor de productie van kleine series naar grootschalige productie.

Fotonische schakelingen zijn nu nog vaak ‘high-end’ toepassingen in kleine series. Dat kan snel veranderen, bijvoorbeeld als fotonische chips op grote schaal toegepast gaan worden in 5G netwerken. Het succes van opschalen valt of staat met een productietechniek om de fotonische componenten kosteneffectief te assembleren en verpakken. Dat is een compleet andere techniek dan voor elektronica-chips; het gaat bijvoorbeeld over het verbinden van glasfibers met fotonische schakelingen.

Mid-volume

Het Fraunhofer Project Center gaat hiervoor een machine ontwikkelen en begeleidt de nieuwe onderneming PHIX Photonics Assembly met kennis van nieuwe productieprocessen. Het bedrijf denkt eerst aan ‘mid-volume’ series tussen 1000 en 100.000. Op termijn verwacht PHIX naar miljoenenseries te kunnen groeien.

Modulair

Tijdens de MicroNano Conferentie , op 12 en 13 december in de Beurs van Berlage in Amsterdam, toonde Fraunhofer al enkele modules van de machine. Dankzij de modulaire opbouw is de machine aan te passen aan de toepassing: fotonische componenten zijn bijvoorbeeld ook te koppelen aan vloeistofchips (lab-on-a-chip systemen) of micromechanische sensoren.