Nederlandse innovaties op Semicon Japan

Semicon Japan kende dit jaar voor het eerst een delegatie onder de Nederlandse vlag. De Nederlandse halfgeleider- en hightechindustrie heeft zich nadrukkelijk gepresenteerd als excellente partner in de internationale waardeketen.

Semicon Japan is één van de grootste internationale beurzen voor de halfgeleider industrie. De beurs in Tokio trok dit jaar zo’n 65.000 bezoekers, waaronder enkele duizenden vertegenwoordigers uit China, Taiwan en Zuid-Korea. Op initiatief van het Innovatie-Attaché netwerk in Tokio stonden vijf Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen voor het eerst met een Holland Paviljoen op de beurs: Besi, Bronkhorst, ProDrive, TNO en VS Particle.

Japan is één van de belangrijkste spelers in de internationale halfgeleider industrie. Japanse bedrijven zijn verantwoordelijk voor ongeveer 35% van de wereldmarkt voor Semiconductor Manufacturing Equipment (SME) en voor ongeveer 11% van de wereldwijde productie van Semiconductors.

In de lift

Daarbij zit de Japanse halfgeleider industrie in de lift. Japanse bedrijven verhogen naar verwachting in 2017 hun kapitaalinvesteringen met 16% ten opzichte van het afgelopen jaar. De grootste geplande toename van investeringen zal plaatsvinden in de halfgeleider industrie en de productie van elektronische onderdelen.

De Japanse regering en het bedrijfsleven zetten stevig in op digitalisering van de maakindustrie, zelfrijdende auto’s, mobiel internet, AI en Big Data. Daarnaast is het land sterk in de ontwikkeling van nieuwe, geavanceerde materialen en verpakkingen die door de hele keten worden toegepast.

Semicon Japan 2018

Het Holland Paviljoen is het resultaat van een goede samenwerking tussen het IA- netwerk, het Business Cluster Semiconductors Nederland en Holland High Tech. Samen met deze partijen wordt nu gekeken naar de mogelijkheid om een structurele deelname te realiseren vanaf 2018.Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het Innovatie-Attaché netwerk van de Nederlandse ambassade in Tokio via Janhein@hollandinnovation.jp .