Spin-specialist krijgt Descartes-Huygensprijs

De Franse natuurkundige Manuel Bibes en de in Nederland werkzame scheikundige Daniël Vanmaekelbergh winnen de Descartes-Huygensprijs 2017.

Bibes is gespecialiseerd in dunne-filmoxides en het gebruik hiervan in spintronica.

De twee nanotechnologen krijgen de prijs voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking. Het bijbehorende geldbedrag van 23.000 euro is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk.

Bibes

Manuel Bibes (1976) is een materiaalwetenschapper die metaaloxides bestudeert. Hij is onderzoeksdirecteur van het instituut Unité Mixte de Physique, een samenwerkingsverband tussen elektronicaonderneming Thales en de Franse overheidsorganisatie voor fundamenteel onderzoek CNRS.

Bibes is bekend vanwege zijn onderzoek aan zogeheten dunne-filmoxides en het gebruik hiervan in spintronica. Ondanks zijn nog jonge leeftijd is hij een van de topwetenschappers van zijn veld. Hij heeft meerdere octrooien op zijn naam staan, hij publiceert veelvuldig in de allerbeste tijdschriften en hij ontving onder andere een ERC Consolidator onderzoekssubsidie.

Bibes wil zijn Descartes-Huygensprijs gebruiken om drie maanden lang onderzoek te doen bij het Center for Cognitive Systems and Materials van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook zal hij de nanolaboratoria van de Universiteit Twente bezoeken. De drie organisaties willen hun expertise bundelen en zo onder andere elektronica ontwikkelen die weinig stroom verbruikt.

Vanmaekelbergh

Daniël Vanmaekelbergh (geboren in 1958 in België) is hoogleraar Gecondenseerde Materie en Oppervlakken aan het Debye Instituut van de Universiteit Utrecht. Hij schreef ongeveer 250 wetenschappelijke artikelen in internationale toptijdschriften. Hij ontving diverse grote Europese en Nederlandse onderzoeksbeurzen, waaronder een ERC Advanced Grant voor zijn onderzoek naar de chemie en fysica van vaste stoffen.

Vanmaekelbergh wil met de Descartes-Huygensprijs de samenwerking versterken met onderzoeksgroepen in Lille, Grenoble, Parijs en Bordeaux. Een doel van de samenwerking is het ontwikkelen van een speciaal soort halfgeleider met een zogeheten Dirac-type band. In Utrecht wordt deze halfgeleider opgebouwd uit nanokristallen. In Lille en Bordeaux wordt de halfgeleider geëtst met behulp van nanolithografie.