Goedgerichte drone sloopt vliegtuigmotor

Een drone die een vliegtuig op de verkeerde plek raakt, kan grote problemen veroorzaken in de motor of de stabilisatoren. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Alliance for System Safety van UAS through Research Excellence (Assure).

Assure deed onderzoek omdat er steeds meer drones komen en deze steeds vaker dicht bij vliegtuigen worden gespot. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA krijgt maandelijks ruim 100 meldingen van drones die een bedreiging vormen voor vliegtuigen.

Assure heeft computersimulaties en fysieke tests uitgevoerd met drones van 1 tot 4 kilo en een kleiner formaat commercieel vliegtuig (1 gangpad) en een zakenvliegtuig. Zelfs de kleine onbemande systemen konden behoorlijke schade toebrengen aan de motoren. Het gevaar is het grootst bij het opstijgen, omdat alle kleppen dan open staan en de motoren op volle kracht draaien. Uiteraard maakt het ook nog uit hoe de drone het vliegtuig precies raakt. In de ernstigste gevallen begeeft de primaire structuur het en boort de drone zich het vliegtuig in.

Geo-fencing

De onderzoekers vinden dat drones geo-fencing moeten krijgen om botsingen met vliegtuigen te voorkomen. Er zullen nog meer onderzoeken volgen, onder meer in samenwerking met fabrikanten van motoren en helikopters.