Vlieger wint energie én Europese prijs (video)

De Nederlandse start-up E-Kite heeft de Talent Unleashed Awards 2017 gewonnen. Hotemetoten als Steve Wozniac en Sir Richard Branson vinden de energievlieger de meest belovende vinding van alle Europese deelnemende startups.

Het is niet de eerste keer dat oprichter Max ter Horst een prijs wint met zijn E-Kite . Maar nu is zijn vlieger opgemerkt door de mede-oprichter van Apple. De prijs: een reis naar San Francisco, met een tour langs ‘de grootste technologiereuzen ter wereld’.

De potentie van E-vliegeren is dan ook niet gering. Het opwekken van energie kost half zo veel geld als met een windmolen, véél minder materiaal, de vlieger maakt minder geluid, is mobiel (zodat je steeds iemand anders kan ‘lastigvallen’), minder schadelijk voor vogels, en het ‘grondstation’ kan drijven op zee. Door dit alles zou de acceptatie wel eens veel groter kunnen zijn.

Het principe

De vlieger is met een kabel verbonden aan een ‘grondstation’. Hij trekt aan een wiel, dat een generator aandrijft. Al cirkelend, vliegt de vlieger van het station weg. Als de kabel is ‘opgebruikt’, duikt de vlieger terug naar zijn startpositie en begint hij opnieuw te trekken.

De eerste serie, die nu marktrijp is, kan ongeveer 100 huishoudens van stroom voorzien.