EO

Modulaire zorgrobot kan wassen óf tillen

07 december 2017 om 12:16 uur

Inmiddels is er een zelfstandig navigerend voertuigje ontwikkeld dat specifieke objecten kan herkennen, lokaliseren, oppakken en weggooien.

Hogescholen Saxion en Avans werken aan flexibele, modulaire robots. Deze bots zijn in eerste instantie bedoeld voor de ouderenzorg, waar een groot aantal verschillende taken moet worden uitgevoerd. Met een modulaire robot kunnen zorginstellingen deze behoeftes flexibel – en dus goedkoper – invullen. De bot heeft echter ook kansen buiten de zorg.


De hogescholen kregen vorige week de tweede prijs bij de Raak-Awards voor praktijkgericht onderzoek. Deze prijs bedraagt 5000 euro, te besteden binnen het onderzoek.


De verwachting is dat door de toename van het aantal 65-plussers de vraag naar zorg de komende jaren met 4% per jaar toeneemt. Dit betekent een toename van de kosten en druk op de kwaliteit van de zorg voor deze groep. Bovendien neemt het aantal beschikbare verzorgenden af met een toenemende werkdruk tot gevolg.


De inzet van slimme, robotische systemen kan een manier zijn om de ouderenzorg te verlichten en mensen langer thuis te laten wonen. Een aantal bedrijven en instellingen hebben Saxion en Avans benaderd om samen te werken aan essentiële bouwblokken voor deze medische robots. Die bouwblokken zijn nodig om de robot op maat te maken voor de zorgbehoefte van de oudere.


Inmiddels is er een zelfstandig navigerend voertuigje ontwikkeld dat specifieke objecten kan herkennen, lokaliseren, oppakken en weggooien. Partners in dit onderzoek zijn Avans, Demcon, Focal Meditech, Roessingh Research & Development en Universiteit Twente.

 

Gerelateerd nieuws

UT heeft 'grootste impact' van Nederland

UT heeft 'grootste impact' van Nederland

De Universiteit Twente voor de derde keer uitgeroepen tot de meest ondernemende universiteit van Nederland. Tevens heeft de UT volgens de Impact Ranking van Science Works de grootste impact.

Robot vindt mens maar lastig

Robots vinden mensen maar lastig - en dat moet anders

Robots die lekker bezig zijn de hele dag dezelfde taak uit te voeren, vinden het vaak maar lastig als de mens hun daarbij stoort met aanwijzingen over hoe het beter kan. Zodra de mens de bot de rug toekeert, gaat die…

Nederlands consortium onderzoekt mogelijkheden voor autonoom varen op zee

Nederlands consortium onderzoekt mogelijkheden voor autonoom varen op zee

Een Nederlands consortium van 20 partijen is deze maand gestart met het project Autonomous Shipping, om de technische mogelijkheden voor autonoom varen op zee te onderzoeken en te demonstreren. Dat is bekendgemaakt…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veiligheidsfotocellen van de serie SLB 240/440

De kleinste veiligheidsfotocel ter wereld met geïntegreerde veiligheidsmodule

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 februari 2018, Neurenberg

Embedded World 2018

It's a smarter world: Tentoonstelling en conferentie

7 maart 2018, Veldhove, Koningshof

Rapid Pro 2018

Vakbeurs en congres

13 maart 2018, München

Lopec 2018

Vakbeurs en congres voor geprinte elektronica

Meer agendapunten »