Modulaire zorgrobot kan wassen óf tillen

Hogescholen Saxion en Avans werken aan flexibele, modulaire robots. Deze bots zijn in eerste instantie bedoeld voor de ouderenzorg, waar een groot aantal verschillende taken moet worden uitgevoerd. Met een modulaire robot kunnen zorginstellingen deze behoeftes flexibel – en dus goedkoper – invullen. De bot heeft echter ook kansen buiten de zorg.

De hogescholen kregen vorige week de tweede prijs bij de Raak-Awards voor praktijkgericht onderzoek. Deze prijs bedraagt 5000 euro, te besteden binnen het onderzoek.

De verwachting is dat door de toename van het aantal 65-plussers de vraag naar zorg de komende jaren met 4% per jaar toeneemt. Dit betekent een toename van de kosten en druk op de kwaliteit van de zorg voor deze groep. Bovendien neemt het aantal beschikbare verzorgenden af met een toenemende werkdruk tot gevolg.

De inzet van slimme, robotische systemen kan een manier zijn om de ouderenzorg te verlichten en mensen langer thuis te laten wonen. Een aantal bedrijven en instellingen hebben Saxion en Avans benaderd om samen te werken aan essentiële bouwblokken voor deze medische robots. Die bouwblokken zijn nodig om de robot op maat te maken voor de zorgbehoefte van de oudere.

Inmiddels is er een zelfstandig navigerend voertuigje ontwikkeld dat specifieke objecten kan herkennen, lokaliseren, oppakken en weggooien. Partners in dit onderzoek zijn Avans, Demcon, Focal Meditech, Roessingh Research & Development en Universiteit Twente.