EO

Alternatief voor 3D-printproces levert producten op met meer functionaliteiten (video)

08 december 2017 om 11:12 uur

Onderzoekers aan de TU Delft werken aan een alternatief voor 3D-printen waarmee je producten kunt maken die over veel meer functionaliteiten beschikken.


De onderzoekers richten zich in eerste instantie op raatstructuren. Die worden namelijk gebruikt om metamaterialen te creëren. Dit zijn materialen met ongebruikelijke fysische, mechanische of biologische eigenschappen, zoals ultralichte materialen die ultrastijf zijn; vloeistofachtige vaste stoffen; en materialen met ultrahoge energieabsorberende eigenschappen.

 

Raatstructuren konden tot nu toe alleen gemaakt worden door middel van 3D-printen. Dat beperkte hun functionaliteit, want om metamaterialen hun geavanceerde eigenschappen te geven, wordt het oppervlak verrijkt met zaken als nanopatronen of elektronica. En dat lukt niet goed in een 3D structuur.

 

Een onderzoeksgroep van professor Amir Zadpoor heeft nu laten zien hoe je origamitechnieken kunt gebruiken om complexe raatstructuren uit platte platen te vouwen. "We hebben het platte materiaal voorzien van zelfvouwende mechanismen, zodat het zichzelf kan vouwen tot de uiteindelijke raatstructuur", aldus Zadpoor. Het zelfvouwende mechanisme wordt geactiveerd door bijvoorbeeld een verandering in temperatuur. De raatstructuren kunnen willekeurig complexe oppervlaktepatronen hebben op verschillende schaal. "Wij laten zien hoe je vrijevorm-3D-patronen kunt toepassen op de oppervlakte van platte vlakken met een resolutie van enkele nanometers."

 

Toepassingsmogelijkheden

Metamaterialen met geavanceerde functionaliteiten kunnen gecreëerd worden voor verschillende toepassingsgebieden zoals voor de ontwikkeling van (meta)biomaterialen die weefselregeneratie stimuleren. Een ander voorbeeld van een potentieel toepassingsgebied is de integratie van flexibele elektronica, zoals sensoren en actuatoren, in het ontwerp van metamaterialen.

 

 

Gerelateerd nieuws

Mijlpalen in 3D-Printing

Mijlpalen in 3D-printing

Wie had tien jaar geleden gedacht dat je serieus materieel zou kunnen 3D-printen? Inmiddels wordt het gedaan. Onlangs zijn een offshore-haak, een scheepsschroef en een compressorwiel geslaagd voor alle tests.

Mogelijkheden IoT groeien met nieuw ‘digitaal brein’

Mogelijkheden IoT groeien met nieuw ‘digitaal brein’

Terwijl we enerzijds berichten ontvangen over de gevaren van IoT, worden er anderzijds ook doorbraken geboekt. Zoals de vondst van een gemakkelijk printbare memistor die werkt slechts 5V op en die data langer dan tien…

Europese Commissie: 'EU moet miljard investeren in HPC's’

Europese Commissie: 'EU moet miljard investeren in HPC's’

Eurocommissarissen Mariya Gabriel en Carlos Moedas pleiten voor een stevige investering in de ontwikkeling van HPC's. 1 miljard euro, lijkt hen een goed idee.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 februari 2018, Neurenberg

Embedded World 2018

It's a smarter world: Tentoonstelling en conferentie

7 maart 2018, Veldhoven, Koningshof

Rapid Pro 2018

Vakbeurs en congres

Meer agendapunten »