EO

Levende inkt toegepast in 3D-printproces

08 december 2017 om 11:07 uur

Het 3D-printen van ‘dood’ materiaal wordt al bijna gewoon. De hoogste tijd voor de volgende stap, moeten ze gedacht hebben in het Laboratory for complex materials in Zurich. Want waarom zou je eigenlijk geen levende dingen printen?


Zo gedacht, zo gedaan. De onderzoekers hebben een inkt ontwikkeld die bacteriën bevat, waardoor het mogelijk is om biochemische materialen te produceren met van tevoren bepaalde eigenschappen. De inkt is gebaseerd op een hydrogel van hyaluronzuur, suikermoleculen en pyrogeen kiezelzuur. Dit biedt de bacteriën alle condities om in te gedijen en zorgt voor de stevigheid van de 3D print.


De onderzoekers hebben het nieuwe materiaal Flink genoemd, wat functional living ink betekent. Ze beschikken inmiddels al over vier inkten, met verschillende bacteriemixen. Zo kunnen ze verschillende producten printen met een diversiteit aan eigenschappen.

 

Enorm potentieel

"Het gebruik van bacterie-bevattende hydrogel in het printproces heeft een enorm potentieel, aangezien er een enorme range aan bruikbare bacteriën is", zegt onderzoeker Patrick Rühs. "Een eerste toepassing zou bijvoorbeeld een 3D-geprinte sensor kunnen zijn die giftige stoffen in drinkwater kan opsporen."

 

Gerelateerd nieuws

Mijlpalen in 3D-Printing

Mijlpalen in 3D-printing

Wie had tien jaar geleden gedacht dat je serieus materieel zou kunnen 3D-printen? Inmiddels wordt het gedaan. Onlangs zijn een offshore-haak, een scheepsschroef en een compressorwiel geslaagd voor alle tests.

Supergoedkope 3D-echo

Supergoedkope 3D-echo

Een plastic dopje waarin her en der gaatjes zijn geprikt. Met deze ogenschijnlijk simpele aanpassing kunnen hoge kwaliteit 3D-echo’s worden gemaakt, voor veel minder geld. Dat blijkt uit onderzoekers aan het Erasmus MC…

Alternatief voor 3D-printproces levert producten op met meer functionaliteiten (video)

Alternatief voor 3D-printproces levert producten op met meer functionaliteiten (video)

Onderzoekers aan de TU Delft werken aan een alternatief voor 3D-printen waarmee je producten kunt maken die over veel meer functionaliteiten beschikken.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 februari 2018, Neurenberg

Embedded World 2018

It's a smarter world: Tentoonstelling en conferentie

7 maart 2018, De Kuip, Rotterdam

Telecom Infra Event

Het Telecom Infra Event is een platform voor informatie over netwerken, de telecom infrastructuur.

Meer agendapunten »