Levende inkt toegepast in 3D-printproces

Het 3D-printen van ‘dood’ materiaal wordt al bijna gewoon. De hoogste tijd voor de volgende stap, moeten ze gedacht hebben in het Laboratory for complex materials in Zurich. Want waarom zou je eigenlijk geen levende dingen printen?

Zo gedacht, zo gedaan. De onderzoekers hebben een inkt ontwikkeld die bacteriën bevat, waardoor het mogelijk is om biochemische materialen te produceren met van tevoren bepaalde eigenschappen. De inkt is gebaseerd op een hydrogel van hyaluronzuur, suikermoleculen en pyrogeen kiezelzuur. Dit biedt de bacteriën alle condities om in te gedijen en zorgt voor de stevigheid van de 3D print.

De onderzoekers hebben het nieuwe materiaal Flink genoemd, wat functional living ink betekent. Ze beschikken inmiddels al over vier inkten, met verschillende bacteriemixen. Zo kunnen ze verschillende producten printen met een diversiteit aan eigenschappen.

Enorm potentieel

"Het gebruik van bacterie-bevattende hydrogel in het printproces heeft een enorm potentieel, aangezien er een enorme range aan bruikbare bacteriën is", zegt onderzoeker Patrick Rühs. "Een eerste toepassing zou bijvoorbeeld een 3D-geprinte sensor kunnen zijn die giftige stoffen in drinkwater kan opsporen."