FME, Defensie en onderwijs bundelen krachten voor cyberveilig Nederland

FME, het ministerie van Defensie en de Regionale Opleidingscentra gaan intensiever samenwerken op het gebied van cybersecurity. Er komt meer aandacht voor cyberveiligheid in de mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa) en ze gaan personeel uitwisselen.

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: "Er zijn steeds meer digitale bedreigingen en er zijn te weinig specialisten om ons daartegen te beschermen. Dan in er maar één oplossing: nu menskracht delen en nieuwe specialisten opleiden voor de toekomst."

Het Defensie Cyber Commando, VeVa-opleidingen en FME gaan samen cyber awareness lessen ontwikkelen. Vanaf het schooljaar 2018-2019 worden deze lessen aangeboden bij de VeVa-opleidingen.

Daarnaast komen er activiteiten om de uitwisseling van studenten en personeel te bevorderen. Daardoor wordt kennis gedeeld, verbeteren de doorstroommogelijkheden en vergroot de pool van cyberreservisten.

Geen digitale zandzakken

Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen: "Wij zijn niet de firewall van Nederland. We hebben geen digitale zandzakken die we binnenslepen bij een crisis. Daarom werken we samen met andere overheden, met de technologische industrie en met onderwijsinstellingen."