Tech-club Jet-Net breidt uit naar MBO

Scholen die aan het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland deelnemen (Jet-Net) leveren meer havo en vwo leerlingen die kiezen voor een N-profiel (natuurkunde en techniek). Gezien de grote vraag naar vakmensen met een mbo-diploma, gaat Jet-Net haar kennis en expertise nu ook inzetten in het vmbo. De organisatie wil hiertoe nauwer samenwerken met TechNet.

Woensdag 29 november bestond Jet-Net vijftien jaar. Aanleiding om te berekenen wat het initiatief tot nu toe voor effect heeft gehad. Volgens de organisatie scoren Jet-Net-scholen ruim 5% hoger op keuze voor N-profiel.

Jeroen van der Veer, één van de oprichters van Jet-Net: "Het Jet-Net programma heeft een formule die werkt. De een-op-een samenwerking van een school en technisch bedrijf maakt het mogelijk om jongeren zelf te laten zien en ervaren wat een technisch beroep inhoudt. Door deze betere beeldvorming zien we dat jongeren een positievere houding krijgen voor techniek. Die aanpak willen we nu ook voor het vmbo aanbieden."

MBO

Vanaf 2018 gaan Jet-Net en TechNet hun netwerken en kennis uitwisselen, waardoor één groot landelijk netwerk ontstaat. Hierdoor kunnen alle scholen in de netwerken gebruik maken van een breder aanbod en meer activiteiten doen met verschillende bedrijven. De activiteiten van Jet-Net en TechNet zijn onder andere het geven van gastlessen, verzorgen van bedrijfsexcursies en docentenstages. Streven is om per 2020 een landelijk dekkend netwerk te hebben.

15 jaar Jet-Net

Jet-Net is in zijn eerste 15 jaar gegroeid van 5 naar 92 bedrijven (zowel multinationals als MKB-bedrijven) en van 15 naar 180 havo/vwo-scholen. Daarnaast nemen er nog eens 42 partnerorganisaties deel, waaronder hogescholen, universiteiten, science centra, VNO-NCW, KIVI, VHTO, VO-raad, VNCI. Jaarlijks doen 60.000 havo/vwo-leerlingen en hun docenten mee aan Jet-Net activiteiten. In totaal investeren de Jet-Net bedrijven jaarlijks circa 6 miljoen euro in geld en tijd voor de leerlingen van Jet-Net scholen.