Waterstofauto komt binnen bereik

UCLA onderzoekers hebben een apparaat ontwikkeld dat zonne-energie gebruikt om waterstof te produceren. Dit kan voertuigen op waterstof voor een grotere groep consumenten binnen bereik brengen.

Het apparaat gebruikt nikkel, ijzer en kobalt: grondstoffen die goedkoop zijn en gemakkelijk verkrijgbaar dan de edelmetalen die momenteel worden gebruikt om waterstof te produceren.

Het werkt met drie elektrodes, waarvan de derde én fungeert als supercapacitor die energie opslaat én als een apparaat dat water opsplitst in waterstof en zuurstof. De drie elektrodes zijn verbonden met de zonnecel.

"Een supercapacitor en een watersplitsingstechnologie aan elkaar verbinden in één apparaat, is een ontwikkeling die gelijk staat aan de eerste keer dat een telefoon, webbrowser en camera werden werden gecombineerd met een smartphone", zegt onderzoeksleider Richard Kaner. Hij benadrukt de goede eigenschappen van waterstof als brandstof voor voertuigen: "Het is de schoonste brandstof die we kennen, het is goedkoop en er komt geen luchtvervuiling van af."