‘Topwetenschap vereist topinfrastructuur’

In het rapport ‘Topwetenschap vereist topinfrastructuur’ adviseert NWO het nieuwe kabinet om 27 miljoen euro per jaar extra beschikbaar te stellen voor de nationale digitale infrastructuur. Volgens NWO is dit nodig om op wereldniveau te blijven en tegemoet te komen aan de groeiende behoefte aan digitale infrastructuren van Nederlandse onderzoekers.

Onderzoekers hebben een groeiende behoefte aan digitale infrastructuren, zoals geavanceerde netwerken, supercomputers, onderzoekssoftware en datafaciliteiten. Extra investeringen zijn ook nodig om te kunnen voorzien in de groeiende ambities van de Nederlandse onderzoeksgemeenschap, zoals verwoord in de Nationale Wetenschapsagenda, het Nationaal Plan Open Science (OCW, 2017), De Digitale Samenleving (VSNU, 2016) en de Nationale Roadmap (NWO, 2016).

Investeren geeft impuls

Volgens het rapport zijn extra investeringen nodig in netwerken, datafaciliteiten en cybersecurity om de enorme datagroei en digitalisering te faciliteren. Dit sluit aan bij de ambitie van Nederland om een digitale mainport te zijn. Ook extra investeringen in grote rekenfaciliteiten zijn nodig om in de pas te blijven met andere vooraanstaande kenniseconomieën in Europa. Onderzoekers krijgen hierdoor de mogelijkheid om grote maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

Ook acht de commissie extra investeringen nodig in ondersteuning bij het gebruik van onderzoekssoftware en big data. Onderzoekers hebben een steeds grotere behoefte aan dit soort specialistische diensten en ondersteuning. Ook helpt het onderzoekers om te werken via de principes van open science: wetenschappelijke artikelen, onderzoeksdata, methodes en software vrij toegankelijk en herbruikbaar maken voor onderzoekers, bedrijven en de maatschappij.

NWO heeft het rapport aangeboden aan het ministerie van OCW.