Kan een robot vissen naar het net laten zwemmen?

Dat zou nog eens handig zijn voor de visserij: als een robotvis de gewenste vangst zó het net in leidt. En beter voor de overige zeebewoners. Minder bijvangst. Met een vondst van de TU in Lausanne (EPFL) wordt dit mogelijk.

Waaróm ze precies een school vissen willen beïnvloeden, is niet helemaal duidelijk, maar het is ze wel gelukt. Onderzoekers aan de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne hebben een school vissen zo ver gekregen dat ze achter een robotvis aan zwommen. Dat is een hele stap vooruit sinds het onderzoek waarin kakkerlakken een robot volgden, want vissen zijn kieskeuriger. Kakkerlakken reageren op feromonen, maar dat is voor de vissen niet genoeg. De robot moet er ook uitzien en zich gedragen als een echte vis. Van het juiste soort.

Zelflerend

Het onderzoek is uitgevoerd met zebravissen: een lastige, snel wendbare soort. De robot is weliswaar iets groter dan de vissen zelf, maar heeft de juiste verhoudingen en het juiste zwemgedrag. Na verloop van tijd tenminste: de onderzoekers hebben de robot zelflerend gemaakt, zodat zijn gedrag steeds natuurlijker werd. Na enige tijd gedroeg hij zich als een echte zebravis en begon de school hem te volgen.