Mems-sensor maakt vroege opsporing ziektes mogelijk

Medewerkers van de Purdue University hebben een methode ontdekt waarmee diverse ziektes, infecties en verschillende medische condities in een vroeg stadium kunnen worden achterhaald uit kleine hoeveelheden bloed.

Jeffrey Rhoads, George Chiu en Eric Nauman, alle drie professoren aan de Purdue School of Mechanical Engineering ,hebben samen met een team onderzoekers kleine vibrerende sensoren (microelektromechanische resonatoren) ontwikkeld die de ziekte-indicatoren kunnen opsporen via enkele druppels bloed.

Proteïne

"Het doel is om de ziektes zo vroeg mogelijk op te sporen zodat ze behandeld kunnen worden zonder ingrijpende operaties", vertelt Rhoads. "Met de test kan een specifieke proteïne worden opgespoord die is gerelateerd aan een ziekte. Dat maakt het mogelijk om deze test te gebruiken voor het opsporen van verschillende ziektes."

Trilfrequentie

De sensoren gebruiken een piëzoelektrisch microsysteem, dat een verandering in massa kan detecteren. De gevoeligheid van de resonator neemt toe als de trilfrequentie toeneemt. Hierdoor zijn hoogfrequente resonatoren ideaal voor het detecteren van de biologische toestand, volgens Rhoads. Deze methode is veel sneller en voordeliger dan andere medische tests.

Detection of Traumatic Brain Injury Protein Biomarkers With Resonant Microsystems