Rechte nanodraden verklaard in drie minuten (video)

Nanodraden zijn de bouwstenen van kwantumcomputers en dank zij Lucas Güniat zijn hun geheimen nu onthuld. Deze getalenteerde spreker besprak de resultaten van zijn doctoraalstudie over nanodraden in de wedstrijd ‘My thesis in 180 seconds’ van de Zwitserse technische universiteit EPFL. Zijn passie voor zijn werk, in combinatie met de buitengewone microkristallen die zijn gebruikt om de minuscule draden te vervaardigen, leverde hem met unanieme stemmen een eerste plaats op.

De uitdaging van My thesis in 180 seconds is om een complex wetenschappelijk onderwerp in lekentermen te beschrijven, zodat het algemene publiek het kan begrijpen. De deelnemers kregen drie minuten om hun resultaten in duidelijke taal te bespreken voor een publiek, zonder tekort te doen aan de wetenschappelijke nauwkeurigheid.

In zijn voordracht maakte Güniat de vergelijking met David en Goliath om het principe van kwantumcomputers uit te leggen. Hij beschreef hoe een van de belangrijkste uitdagingen bij het bouwen van deze kleine, krachtige machines, het vervaardigen is van perfect rechte nanodraden. Zijn natuurlijke spreekstijl e zijn heldere manier van presenteren leverden hem ook een publieksprijs op tijdens de kwalificatieronden en de finale.

De tweede plaats in de wedstrijd was voor Evgenii Glushkov, die besprak hoe nanodiamanten kunnen worden geplaatst in levende menselijke lichaamscellen, om bepaalde processen, zoals de toediening van medicijnen, te bestuderen.

Bahar Haghighat ging naar huis met de derde prijs. Zij legde uit dat de assemblage van nanoscopische elementen vergelijkbaar is met het bouwen met Lego terwijl je bokshandschoenen draagt.

De drie winnaars gaan door naar de Zwitserse nationale finales, op 7 juni 2018 in Freiburg,