EO

Rechte nanodraden verklaard in drie minuten (video)

22 november 2017 om 15:41 uur - Lausanne (Zwitserland)

Nanodraden zijn de bouwstenen van kwantumcomputers en dank zij Lucas Güniat zijn hun geheimen nu onthuld. Deze getalenteerde spreker besprak de resultaten van zijn doctoraalstudie over nanodraden in de wedstrijd ‘My thesis in 180 seconds' van de Zwitserse technische universiteit EPFL. Zijn passie voor zijn werk, in combinatie met de buitengewone microkristallen die zijn gebruikt om de minuscule draden te vervaardigen, leverde hem met unanieme stemmen een eerste plaats op.


De uitdaging van My thesis in 180 seconds is om een complex wetenschappelijk onderwerp in lekentermen te beschrijven, zodat het algemene publiek het kan begrijpen. De deelnemers kregen drie minuten om hun resultaten in duidelijke taal te bespreken voor een publiek, zonder tekort te doen aan de wetenschappelijke nauwkeurigheid.

 

In zijn voordracht maakte Güniat de vergelijking met David en Goliath om het principe van kwantumcomputers uit te leggen. Hij beschreef hoe een van de belangrijkste uitdagingen bij het bouwen van deze kleine, krachtige machines, het vervaardigen is van perfect rechte nanodraden. Zijn natuurlijke spreekstijl e zijn heldere manier van presenteren leverden hem ook een publieksprijs op tijdens de kwalificatieronden en de finale.

 

De tweede plaats in de wedstrijd was voor Evgenii Glushkov, die besprak hoe nanodiamanten kunnen worden geplaatst in levende menselijke lichaamscellen, om bepaalde processen, zoals de toediening van medicijnen, te bestuderen.

 

Bahar Haghighat ging naar huis met de derde prijs. Zij legde uit dat de assemblage van nanoscopische elementen vergelijkbaar is met het bouwen met Lego terwijl je bokshandschoenen draagt.

 

De drie winnaars gaan door naar de Zwitserse nationale finales, op 7 juni 2018 in Freiburg,

 

 

Gerelateerd nieuws

 Eindhoven start ’s werelds eerste proef met afvangen van fijnstof in openbare ruimte

Fijnstof afvangen in de openbare ruimte

In de binnenstad van Eindhoven vindt de komende drie maanden een proef plaats waarbij via parkeergarageventilatie fijnstof en roet uit de stadslucht gereinigd wordt en schone lucht de stad in wordt geblazen. Nooit eerder…

Oplopend personeelstekort in vergrijzende industrie

Oplopend personeelstekort in vergrijzende industrie

Volgens de ondernemers in de industrie loopt het tekort aan personeel op. Aan het begin van het vierde kwartaal van dit jaar meldde bijna 16% van de industriebedrijven dat personeelstekort de productie belemmert. Sinds…

4TU geeft 19 miljoen voor Nationale Wetenschapsagenda

4TU geeft 19 miljoen voor Nationale Wetenschapsagenda

4TU geeft 19 miljoen euro voor onderzoek in voor Nederland essentiële wetenschapsgebieden. Met het thema 'High tech for a sustainable future' wil 4TU bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen op de lange…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veiligheidsfotocellen van de serie SLB 240/440

De kleinste veiligheidsfotocel ter wereld met geïntegreerde veiligheidsmodule

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 februari 2018, Neurenberg

Embedded World 2018

It's a smarter world: Tentoonstelling en conferentie

7 maart 2018, Veldhove, Koningshof

Rapid Pro 2018

Vakbeurs en congres

13 maart 2018, München

Lopec 2018

Vakbeurs en congres voor geprinte elektronica

Meer agendapunten »