Studenten winnen prijs met metaalpoeder als energiedrager (video)

Het Eindhovense studententeam Solid is een van de vijf winnaars van de NWO Open Mind competitie. Ze kregen 50.000 euro om hun power2metal onderzoek voort te zetten. Het team werkt aan een nieuw concept ‘metal fuels’ waarbij metaalpoeders worden gebruikt als duurzame energiedrager zonder uitstoot.

Maatschappelijk betrokken onderzoekers zitten vaak vol originele ideeën om de wereld verder te helpen. Met het financieringsprogramma Open Mind biedt NWO-domein TTW een laagdrempelige mogelijkheid om die ideeën daadwerkelijk te gaan uitvoeren.

Open Mind staat open voor verrassende onderzoeksideeën die kunnen leiden tot een duidelijke maatschappelijke toepassing. De nadruk ligt op nieuwe ideeën die nog niet eerder zijn uitgevoerd binnen de huidige onderzoekslijnen van de indieners.

Team Solid is een, multidisciplinair studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) dat zich bezighoudt met duurzaamheid en innovatie.  Het team is opgezet als onderdeel van de Honors Track ‘Energy Transition‘ en bestaat momenteel uit 12 TU/e studenten van de faculteiten Technische Natuurkunde, Werktuigbouwkunde, Electrical Engineering en Scheikundige Technologie. Ze werken aan een nieuw concept ‘metal fuels’ genaamd, waarbij metalen worden gebruikt om energie duurzaam op te slaan. Als metaalpoeders worden verbrand komt er warmte vrij en worden de poeders omgezet in metaaloxides, ofwel roest. De warmte kan gebruikt worden om huizen te verwarmen, treinen te laten rijden en boten te laten varen. De metaaloxides kunnen met behulp van groene energie weer omgezet worden naar metaalpoeders. Op deze manier ontstaat een duurzame energiecyclus. De missie van Team Solid is het realiseren van een ‘circular power station using metal fuels’. Het team is nu nog gevestigd op de TU/e-campus, maar het is de bedoeling om binnenkort te verhuizen naar Metalot in Budel-Dorplein.

Op dit moment ontwikkel het team een proof-of-principle om de werking van de cyclus aan te tonen voor het metaal ijzer. Ijzer heeft een energiedichtheid die vele malen hoger is dan die van batterijen, en kan makkelijk in grote hoeveelheden worden opgeslagen en getransporteerd. Daardoor zijn metal fuels in principe geschikt voor groot transport – zoals treinen en scheepvaart – en stationaire toepassingen – zoals het verwarmen van huizen, of het aandrijven van een energiecentrale.

Naast Team Solid gingen er prijzen naar: