EO

Werkt brein-computer interface bij gewichtloosheid?

22 november 2017 om 00:13 uur - Nijmegen

Teamleden Daniëlle Tump (links) en Rebecca Mourits trainen hun proefpersonen in aanloop naar de BCI-experimenten in de paraboolvluchten.

Een computer aansturen met je hersenen, dat is mogelijk op aarde. Maar kan dat ook in de ruimte? Vier masterstudenten van de Radboud Universiteit en twee andere Nederlandse universiteiten gaan hersenexperimenten doen tijdens drie paraboolvluchten (waarbij gewichtloosheid wordt gecreëerd) in Bordeaux. Hiermee testen zij als een van de eersten een brain-computer interface in een gewichtloze situatie.


De experimenten zijn onderdeel van het ‘Fly your Thesis' project van de European Space Agency (ESA). Elk jaar stelt de ESA een aantal paraboolvluchten ter beschikking aan een kleine selectie Europese studententeams om wetenschappelijke experimenten te doen in gewichtloze toestand.


‘Team Brainfly' is een van de twee Nederlandse teams en bestaat uit masterstudenten cognitieve neurowetenschappen Daniëlle Tump (Radboud Universiteit), Evelien Lageweg (Universiteit Leiden) Anouck Schippers (Universiteit Utrecht) en Rebecca Mourits (Universiteit Leiden). Jason Farquhar, onderzoeker van het Donders Instituut en specialist op het gebied van brain-computer interfaces (BCI), begeleidt de studenten.

 

Werken zonder handen: slim voor astronauten

Met een BCI kun je met je hersenactiviteit een computer aansturen. Met een EEG-kap worden je hersensignalen gemeten en omgezet naar acties op het computerscherm. Team Brainfly heeft een spelletje ontwikkeld waarbij op aliens moet worden geschoten. Door te denken aan beweging in je linker- of rechterhand, beweeg je in het spel naar links of naar rechts. De studenten van Team Brainfly gaan met dit spel als een van de eersten de werking van een BCI uitproberen in gewichtloosheid.

spel

Screenshot van het spel dat de proefpersonen spelen met hun hersenactiviteit.


"Als blijkt dat dit net zo goed werkt als op aarde, dan heeft dat nuttige toepassingen in de ruimtevaart", aldus Farquhar. "Astronauten zijn vaak beperkt in hun bewegingen door bijvoorbeeld dikke handschoenen en kleine ruimtes waarin ze moeten werken. Apparaten aansturen met je hersenactiviteit door middel van een BCI zou het werk van astronauten een stuk veiliger kunnen maken."

 

Vliegen voor de wetenschap

In december gaan de vier studenten met hun proefpersonen naar Bordeaux in Frankrijk. Vanuit de basis worden dan drie paraboolvluchten gemaakt, uitgevoerd door Novespace, om de situatie in de ruimte na te bootsen. De teamleden gaan zelf ook mee de lucht in. "Niemand van ons heeft eerder een paraboolvlucht gedaan. Het is spannend, maar we hebben er veel zin in", zegt Danielle Tump.

 

De onderzoeksdata die uit deze unieke experimenten komen, gebruiken de studenten voor hun afstudeerscripties. Zij gaan bijvoorbeeld ook onderzoeken wat het effect is van gewichtloosheid op motorische bewegingen en hoe het hersensignaal verandert in gewichtloze toestand. Tump: "We hopen heel erg dat de experimenten gaan werken en dat we de data uiteindelijk kunnen gebruiken voor een wetenschappelijke publicatie".

 

Op 5, 6 en 7 december vinden de vluchten plaats op het vliegveld van Bordeaux, Frankrijk.

 

Gerelateerd nieuws

Supergoedkope 3D-echo

Supergoedkope 3D-echo

Een plastic dopje waarin her en der gaatjes zijn geprikt. Met deze ogenschijnlijk simpele aanpassing kunnen hoge kwaliteit 3D-echo’s worden gemaakt, voor veel minder geld. Dat blijkt uit onderzoekers aan het Erasmus MC…

Amazon wil drones gecontroleerd laten crashen

Amazon wil drones gecontroleerd laten crashen

Amazon heeft onlangs een patent geregistreerd voor een drone die zichzelf in de lucht kan vernietigen. Dit om te voorkomen dat hij bij moeilijkheden neerstort en meer schade aanricht.

Origami geeft zachte robotica superkracht

Origami geeft zachte robotica superkracht

Onderzoekers aan het Wyss Instituut aan Harvard University en MIT Computer Science en Artificial Intelligence Laboratory hebben artificiële spieren ontwikkeld geïnspireerd op origami, die zachte robotica extra sterk…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veiligheidsfotocellen van de serie SLB 240/440

De kleinste veiligheidsfotocel ter wereld met geïntegreerde veiligheidsmodule

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 februari 2018, Neurenberg

Embedded World 2018

It's a smarter world: Tentoonstelling en conferentie

7 maart 2018, Veldhove, Koningshof

Rapid Pro 2018

Vakbeurs en congres

13 maart 2018, München

Lopec 2018

Vakbeurs en congres voor geprinte elektronica

Meer agendapunten »