Wim van der Hoek Award uitgereikt aan Sam Peerlinck (KU Leuven)

Tijdens de zeventiende editie van de Precisiebeurs, op 15 en 16 november in Veldhoven, heeft de DSPE (Dutch Society for Precision Engineering) de Wim van der Hoek Award uitgereikt aan Sam Peerlinck (KU Leuven, België). Uit de negen genomineerden koos de jury Peerlinck als winnaar van deze constructeursprijs voor zijn goed gefundeerde, goed leesbare en breed opgezette modelstudie van asymmetrisch bewegende cilia (haarvormige uitsteeksels van biologische cellen) voor vloeistofvoortstuwing.

De award (ook bekend als de Constructeursprijs) werd in 2006 ingesteld ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de nestor in de constructieprincipes, Wim van der Hoek. De Constructeursprijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste afstudeerwerk op het gebied van het construeren in de werktuigbouwkunde aan de Nederlandse en Belgische technische universiteiten en hogescholen. Aan deze prijs zijn een oorkonde, een trofee gemaakt door de LiS (Leidse instrumentmakers School), en een geldbedrag (gesponsord door de 4TU federatie) verbonden.

Negen nominaties

Criteria voor de beoordeling van de afstudeerscripties zijn onder meer de kwaliteit van het ontwerp, de onderbouwing en de innovativiteit, evenals de geschiktheid voor gebruik als lesmateriaal. De jury, onder voorzitterschap van DSPE-bestuurslid Jos Gunsing (Marometech), ontving negen nominaties (veruit het grootste aantal in de geschiedenis van de prijs), elk ingediend door de afstudeerbegeleider/hoogleraar van de betreffende student. In totaal twee hogescholen en drie universiteiten zonden kandidaten in: Avans Hogeschool Breda, Fontys Hogescholen, KU Leuven (België), TU Delft en TU Eindhoven.

De eerste

Na een zorgvuldige procedure selecteerde de jury Sam Peerlinck (KU Leuven) – de eerste Belgische winnaar sinds de start van de prijs in 2006 – voor zijn proefschrift "Asymmetrisch bewegende cilia voor vloeistofpropulsie bij lage Reynoldsgetallen: een fysisch model". In zijn masterproject wist Peerlinck als eerste een kunstmatig cilia-oppervlak te creëren dat alle asymmetrische kenmerken van biologische cilia kan imiteren (cilia zijn organellen in eukaryotische cellen; het zijn dunne uitsteeksels van enkele tientallen micrometers lang die kleine hoeveelheden vloeistof kunnen voortstuwen).

Potentieel

De jury prees Peerlinck’s keuze voor dit uitdagende onderwerp en waardeerde de brede reikwijdte van zijn project, van ideevorming en theoretische basis tot de realisatie van de testapparatuur en het uitvoeren van tests. De fysica van het onderwerp is uitvoerig beschreven en de scriptie werd beoordeeld als zeer goed leesbaar. De jury onderkent dat het nog een lange weg naar echte toepassingen is, maar ziet het potentieel voor lab-on-a-chip-ontwerp en inkjetprinten.