Zwarte gaten – gevangen in ruimte en tijd

Het heelal spreekt tot de verbeelding en zwarte gaten zijn een blijvende bron van fascinatie. Marcel Vonk, theoretisch natuurkundige aan het Institute of Physics, schreef een rijk geïllustreerd populairwetenschappelijk boek waarin hij dit natuurkundige fenomeen ontrafelt.

Vonk beschrijft hoe zwarte gaten niet alleen tot intrigerende wetenschappelijke raadsels leiden, maar ook juist de mysteries van het heelal helpen oplossen. Hij gaat daarbij complexe concepten niet uit de weg, maar legt deze op eenvoudige wijze uit.

Ongrijpbare hemellichamen

In de vorige eeuw werden zwarte gaten vooral op theoretisch vlak bestudeerd. De afgelopen jaren worden echter steeds meer technieken ontwikkeld waarmee deze ongrijpbare hemellichamen ook daadwerkelijk kunnen worden waargenomen. Vonk beschrijft in zijn boek `Zwarte gaten – gevangen in ruimte en tijd’ ons begrip én onbegrip van zwarte gaten. Het boek behandelt de laatste theoretische inzichten, en vertelt hoe die verbonden zijn met de recente observationele ontwikkelingen.  

Onderwerpen die in het boek aan bod komen zijn bijvoorbeeld de geschiedenis van zwarte gaten, de ontdekking van Stephen Hawking dat zwarte gaten niet helemaal `zwart’ zijn maar tóch straling uitzenden, de mysterieuze informatieparadox en de onverwachte thermodynamische eigenschappen van zwarte gaten. 

Recente theoretische vraagstukken worden behandeld: wat betekent de snaartheorie voor zwarte gaten? Verbrand je als je in een zwart gat valt in een ‘muur van vuur’? Het geheel leidt tot een beeld van zwarte gaten als bron van nieuwe kennis over ruimte en tijd – een thema dat bijvoorbeeld in het recente werk van de bekende UvA-natuurkundige Erik Verlinde centraal staat.

Zwarte gaten – gevangen in ruimte en tijd. Amsterdam University Press, 216 pagina’s, €39,99.