Fabrikanten IoT-devices besteden slechts 11 procent van IoT-budget aan beveiliging

Uit een onderzoek van Gemalto blijkt dat fabrikanten van IoT-devices en serviceproviders wereldwijd slechts 11% van het totale IoT-budget aan beveiling spenderen. Security by design wordt door 50% van de bedrijven ingezet om de devices te beveiligen. Een meerderheid hiervan, 67%, zet voornamelijk in op de versleuteling van de gegevens. Een methode die in Nederland en België minder vaak wordt toegepast met 52%.

92% van de bedrijven geeft aan een toename te zien in de verkoop of het productgebruik na implementatie van beveiligingsmaatregelen. Van Nederlandse en Belgische bedrijven geeft de meerderheid aan slechts een kleine toename te zien. Het vertrouwen van de consument in de beveiliging van IoT-devices is slecht gesteld. Consumenten maken zich zorgen over hackers die de besturing van devices kunnen overnemen (65%), gegevens die gelekt kunnen worden (60%) en hackers die persoonlijke gegevens in handen krijgen (54%).

.

Rem op IoT

"Het is aan fabrikanten en IoT-dienstverleners om deze zorgen weg te nemen," aldus Dirk Geeraerts, identity- en dataprotection expert bij Gemalto. "Overheden laten met wetgeving als GDPR zien dat ze beginnen te begrijpen hoe groot de dreiging en de schade van cyberaanvallen is op het dagelijks leven. Ook specifiek ten aanzien van IoT moeten overheden in actie komen. Als dit niet gebeurt, zet dit een rem op het gebruik van IoT."

Gebrek aan kennis

"Het gebrek aan kennis bij zowel bedrijven als consumenten is zorgwekkend, hackers profiteren hiervan", zegt Geeraerts. "Zowel consumenten, fabrikanten, cloudaanbieders als derden zijn verantwoordelijk voor de bescherming van gegevens. Voor bedrijven is ‘security by design’ de meest effectieve aanpak om datalekken te voorkomen. IoT-devices zijn de toegangspoorten tot een veel breder netwerk, deze onvoldoende beschermen is als de deur openlaten voor hackers."

The state of IoT security