Zelflerende computerchip maakt beiaardmuziek in Grimbergen

In de maand november klinkt er op de beiaard van Grimbergen ieder uur muziek die is gecomponeerd door een zelflerende computerchip. Die werkt zoals onze hersenen en leert op basis van aangeleerde patronen. De chip is gemaakt door onderzoekers van Imec.

Kunstmatige intelligentie is een hot topic waar over de hele wereld onderzoekers mee bezig zijn. Imec is een van de voortrekkers in dit domein, en is er als eerste ter wereld in geslaagd om een computerchip te maken die de leerprocessen van de mens kan nabootsen en zo zelf nieuwe dingen kan leren. Bij wijze van proef hebben de onderzoekers de zelflerende computerchip getraind om eenvoudige muziek te componeren.

Imec-onderzoeker Twan Bearda is ook beiaardier in Grimbergen. Hij ontdekte dat de muziek die de nieuwe chip componeert uitstekend klinkt op beiaardklokken. Daarom stelde hij voor de melodieën als voorslag (het melodietje vóór het halve of het hele uur) op de beiaard te programmeren. Twan kreeg daarvoor hulp van zijn collega’s Praveen Raghavan en Robin Degraeve, die de computerchip hebben ontwikkeld. Tijdens het uittesten bleek dat de computerchip zelfs in staat was om rechtstreeks, via de beiaardautomaat, een klein recital te spelen.

Met dit experiment overbruggen twee uitvindingen van eigen bodem – de beiaard en de computerchip – moeiteloos een periode van meer dan vijfhonderd jaar. De computerchip zal gelukkig de beiaardier nog niet vervangen. Maar een aantal van zijn melodieën zal de komende maand wel als voorslag te horen zijn op de Grimbergse beiaard.

grimbergen

Twan Bearda (l), Praveen Raghavan, en Robin Degraeve die de chip aanlsuiten op de beiaard van Grimbergen (Bron: "De Bollebozen 2", een programma van Nieveranst voor ROB-TV)

Over de beiaard

Een beiaard is een muziekinstrument, bestaande uit tenminste 23 gestemde bronzen klokken en verbonden aan een klavier. Het bevindt zich doorgaans in de klokkentoren van een kerk of van een openbaar gebouw. Het instrument ontstond in de Lage Landen rond 1500. Vaak worden de klokken ook gebruikt om, via een automatisch speelwerk, een korte melodie te spelen voordat het uur slaat (de ‘voorslag’). De beiaard van Grimbergen telt 49 klokken met een totaal gewicht van 7000 kg, en werd gegoten door de Nederlandse klokkengieter Eijsbouts in 1964. Meer informatie op http://www.beiaardvriendengrimbergen.be/.