Touch-screens kunnen nu ook groeien

Een groep biomedisch technici van de Duke University heeft een touch screen laten groeien uit bacteriën. Dit opent de weg naar zelfhelende touch screens.

‘Als een cel kan uitgroeien tot een boom, waarom dan niet tot een touch screen?’, moeten ze gedacht hebben in Durham (VS). En zo geschiedde. De wetenschappers gingen aan de slag met de populaire, makkelijk te sturen bacterie E. Coli, die torentjes voor hen ‘groeide’ ter grootte van een sproet. Toen ze de kolonie vervolgens voorzagen van eiwit en goudstof, gebruikte deze dat om zichzelf te voorzien van een harde schil. Et voilá, een elektrisch circuit dat zich gedraagt als de sensoren die in onze touch screens zitten.

So far so good. Maar om een touch screen te maken die zichzelf repareert bij schade of aanpast aan veranderende omstandigheden, is nog weer een stap verder. Het materiaal moet dan namelijk een keuze maken, zonder directe sturing van de mens.En terwijl natuurlijke materialen dat prima kunnen – denk aan een gebroken bot dat weer aan elkaar groeit – is het de wetenschappers nog niet gelukt om de bacteriën van een genenpakket te voorzien dat dat nadoet.