Lionix en Heinrich Hertz Instituut versterken samenwerking

Lionix International (LXI) en het Fraunhofer Heinrich Hertz Instituut (HHI) in Berlijn gaan intensiever samenwerken met hun Photonic Integrated Circuit platforms door de integratie van beide platforms actief te ondersteunen. Het combineren van de finctionaliteit van de twee platforms moet leiden tot nieuwe toepassingen, variërend van tele- en datacommunicatie to biofotonica en metrologie. Beide platforms hebben unieke, complementaire eigenschappen; dat werd gedemonstreerd bij de realisatie van weredrecordhoudende lasers met een ultralage lijnbreedte van 290 Hz. Zowel HHI als LXI zullen actief engineeringinspanningen leveren om de combinatie van de platforms mogelijk te maken.

Het PIC-platform van Lionix is gebaseerd op stoichiometrisch siliciumnitride, vervaardigd met lage-druk chemische dampdepositie.  Het platform is complementair  aan het indiumfosfide (InP) platform van HHI omdat het wordt gekenmerkt door zeer lage verliezen (van 405 tot 2350 nm) en het de mogelijkheid biedt om converters van spot-grootte te creëren. Dat maakt een geoptimaliseerde conversie tussen de modusprofielen in bijvoorbeeld HHI’s InP chips en veel soorten optische vezels.  "Onze hybride integratiemogelijkheden ondersteunen de klanten die vragen om volledig geassembleerde PIV-modules", zegt Hans van den Vlekkert, CEO van LXI.

Het PIC-platform van HHI werkt met InP halfgeleiders, die een groot aantal optische functies bieden, zoals lichtbronnen, detectie, versterking en faseregeling in het golflengtegebied van 1200 nm up tot 1650 nm. De portfolio van commerciële producten van HHI omvat high-speed fotodioden en gebalanceerde detectoren, high-speed Mach-Zehnder- en andere modulatoren, evenals een brede variëteit aan laserproducten. Bovendien maakt de combinatie van HHI´s PIC-platform voor klantspecifieke PIC’s verrijkt met LXI´s verliesarme PIC’s een groot aantal producten mogelijk, gericht op uiteenlopende toepassingen.

Martin Schell, directeur van HHI: "Het ontwikkelen van een standaard interface tussen actieve en passieve PIC’s levert ons veel ervaring op met veel verschillende ontwerpen en dient zo hybride integratie – en de industriële en academische gebruikers".