Het gaat Nederlandse maakindustrie voor de wind

De druk op de arbeidsmarkt in de industrie blijft toenemen. Maar liefst 30 procent van de deelnemers aan de Metaalunie Economische Barometer van het mkb-metaal, heeft meer vast personeel in dienst dan in het tweede kwartaal. De ontwikkeling van de binnenlandse markt is wat minder, maar dat heeft alles met de zomerperiode te maken.

Voor het eerst sinds 2008 verwachten ondernemers per saldo meer te gaan investeren en de verwachtingen voor het volgende kwartaal zijn op het hoogste niveau sinds dat jaar.

Orderpositie

Meer dan de helft van de ondernemers (54%) geeft aan tevreden te zijn over de binnenlandse orderpositie, terwijl maar 8% aangeeft ontevreden te zijn. De verwachtingen voor de binnenlandse orderpositie voor het vierde kwartaal zijn goed en op het hoogste niveau in tien jaar. Ook de – relatief grillige – buitenlandse orderpositie wordt beduidend positiever beoordeeld dan een jaar geleden.

Verkoopprijzen

In de twee voorgaande kwartalen van 2017 heeft bijna een kwart van de respondenten de verkoopprijzen verhoogd, zo ook in het derde kwartaal. Uit de Barometer is niet te halen voor welk deel deze prijsverhogingen nodig zijn om een hogere inkoopprijs te compenseren.

Personeel

Bij 30% van de respondenten werkten er in het derde kwartaal meer mensen in vaste dienst dan in het tweede kwartaal. Bij 6% werken minder mensen in vaste dienst. Ook het aantal bedrijven met meer flexibele krachten groeide en 46% heeft tenminste één vacature openstaan. De laatste keer dat de vraag naar personeel zo groot was, was in 2008.

Investeringen 

Voor het eerst in tien jaar is de investeringsverwachting voor het komende halfjaar per saldo positief. Er zijn meer bedrijven die aangeven meer te gaan investeren in hun machinepark, dan dat er bedrijven zijn die verwachten minder te gaan investeren. Het verschil tussen deze groepen is niet groot: 28%  verwacht meer te gaan investeren en 23% minder.