Opwaartse lijn voor technologische industrie

De opleving van de bedrijvigheid in de technologische industrie heeft in België positieve gevolgen voor de investeringen. De prognose voor 2017 is dat de omzet van de techsectoren 3 % hoger zal uitkomen dan in 2016, en dat daar in 2018 nog eens een groei van 2,5 % bovenop zal komen.

Twee keer per jaar houdt de Nationale Bank van België (NBB) een enquête bij de industriële ondernemingen over hun investeringen. Op basis van de antwoorden wordt een raming gemaakt van de ontwikkelingen van de investeringen in de technologische industrie en de vooruitzichten voor het volgende jaar.

Volgens deze raming en de inzichten van tech-brancheorganisatie Agoria zal de benutting van de bestaande productiecapaciteit zowel dit als volgend jaar boven de 80% blijven. In deze context is de verwachting dat de investeringen in de diverse sectoren in 2017 met 8,5% zullen toenemen.

Transport groeit het hardst

Alle sectoren zullen een opwaartse tendens laten zien, maar de omvang van de verwachte stijging wordt voornamelijk verklaard door de opleving met 45% in de sector van de transportmiddelen. Elders zal de toename zich tussen 2 en 5% situeren.

2018 ook gunstig

In 2018 zal het investeringsklimaat gunstig blijven. Er wordt dan ook een algemene stijging in de aankoop van uitrusting verwacht. In de sector van de transportmiddelen zullen de investeringen dan echter aanzienlijk terugvallen (-20%) doordat een deel van de plannen om de montagebanden in de automobiel aan te passen zal zijn uitgevoerd. Als gevolg van die achteruitgang zouden de totale investeringen in de technologische industrie in 2018 met 2,5% afnemen. Met een bedrag van 3,9 miljard euro zullen die investeringen echter nog altijd hoger liggen dan in 2016.