De tijd is rijp voor fintechs

Twee dagen nadat de overheid bekendmaakte dat er meer ruimte komt voor innovatieve betaaldiensten, heeft ING laten weten een investeringsfonds van 300 miljoen euro open te stellen voor fintechs. ABN Amro stopt meer geld in fintech-startup Tink.

Het investeringsfonds van ING, ING Ventures, richt zich op start-ups en scale-ups die actief zijn in de landen waar ING al werkzaam is, of waar het heen wil uitbreiden. ING wil de innovatie in de sector bevorderen – en zit bovendien graag met zijn neus op de nieuwe ontwikkelingen. Investeringen in de afgelopen drie jaar hebben de bank dan ook al 115 vruchtbare samenwerkingen opgeleverd.

ABN Amro doet intussen mee aan een tweede financieringsronde in Tink. De Zweedse fintech-startup is mede verantwoordelijk voor de app Grip: een soort online huishoudboekje.

Nieuwe wetgeving

De extra ruimte voor nieuwe innovatieve betaaldiensten is het gevolg van nieuwe Europese wetgeving. Een Nederlands wetsvoorstel (PSD2) werd maandag ingediend bij de Tweede Kamer.

Het doel van de versoepeling is om het Europese betalingsverkeer te verbeteren en ruimte te bieden aan nieuwe (innovatieve) bedrijven die kunnen bijdragen aan een effectievere en transparantere wijze van het doen van betalingen. PSD2 verplicht onder meer banken, als de klant daar toestemming voor geeft, aan nieuwe dienstverleners toegang te geven tot de betaalrekeningen en betaalgegevens van die klanten om dergelijke innovatieve betaaldiensten te kunnen uitvoeren.