Zelflerende chip bespeelt de beiaard

In de maand november zal er op de beiaard van Grimbergen ieder uur heel bijzondere muziek klinken, muziek gecomponeerd door een zelflerende computerchip. De chip werd gemaakt door onderzoekers van imec en leert op basis van aangeleerde patronen.

Imec is erin geslaagd om een computerchip te maken die de leerprocessen van de mens kan nabootsen en zo zelf nieuwe dingen kan leren. Bij wijze van proef hebben de onderzoekers van imec de zelflerende computerchip getraind om eenvoudige muziek te componeren.

Twan Bearda, die onderzoeker is bij imec, is ook beiaardier in Grimbergen. Hij ontdekte dat de muziek die de nieuwe chip componeert uitstekend klinkt op beiaardklokken. Daarom stelde hij voor de melodieën als voorslag op de beiaard te programmeren. Bearda kreeg daarvoor hulp van zijn collega’s Praveen Raghavan en Robin Degraeve, die de computerchip hebben ontwikkeld. Tijdens het uittesten bleek dat de chip zelfs in staat was om rechtstreeks, via de beiaardautomaat, een klein recital te spelen.

Over de beiaard

De beiaard van Grimbergen telt 49 klokken met een totaal gewicht van 7000 kg en werd in 1964 gegoten door de Nederlandse klokkengieter Eijsbouts.