Van leek naar softwareontwikkelaar in 12 weken

Code Institute gaat in Nederland van start met het enige universitair geaccrediteerde ‘coding bootcamp’ voor carrière-switchers en ‘upskillers’.

Het Ed-tech bedrijf focust zich op het opleiden van direct inzetbare programmeurs, waarbij de nadruk ligt op loopbaanondersteuning en samenwerking met werkgevers.

Nederland schreeuwt om programmeurs

"Alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar bleven er volgens het Centraal Bureau van de Statistiek ruim 12.000 ICT-vacatures onvervuld", zegt Jim Cassidy, de CEO van Code Institute . "Werkgevers zijn op zoek naar programmeurs die hun bedrijf direct toegevoegde waarde kunnen bieden. Daarom focust onze Software Development-opleiding op de praktische aspecten van programmeren. Dat zijn de vaardigheden die ervoor zorgen dat je wordt aangenomen."

Cursisten kunnen een online training volgen met een mentor (parttime) of klassikaal (fulltime). In 12 weken ontwikkelen ze zich – ook zonder enige voorkennis – tot junior software developer. Het cursusmateriaal wordt regelmatig herzien in samenwerking met het Industry Advisory Council van Code Institute. In deze brancheadviesraad leveren werkgevers als Accenture en PayPal advies over de vaardigheden die zij in nieuwe medewerkers zoeken.

Veel uitval bij informaticastudies

Code Institute werd in 2015 mede opgericht door Anthony Quigley, die eerder betrokken was bij de oprichting van het Digital Marketing Institute. "Het is geen geheim dat informaticastudies een hoog uitvalpercentage kennen en jaarlijks zeer weinig voor de arbeidsmarkt geschikte programmeurs afleveren. We moesten een manier vinden waarmee we het tekort sneller kunnen aanpakken. Dit is het nieuwe tijdperk van leren, waarin innovatieve technologieën worden gecombineerd met geavanceerde lesmethoden. En er is geen sprake van tijdverspilling: al het geleerde kan direct in de praktijk worden toegepast."