Regeerakkoord: meer geld voor Inspectie SZW

Het nieuw te vormen kabinet reserveert in het regeerakkoord 2017 een bedrag voor de handhavingstaken van Inspectie SZW. Die gaf dit jaar aan onvoldoende capaciteit te hebben om deze taken naar behoren uit te kunnen voeren.

In het regeerakkoord wordt in een oplopende reeks vanaf 2022 structureel 50 miljoen per jaar vrijgemaakt voor de handhavingsketen van de Inspectie van SZW.
De oplopende reeks van het budget voor de handhavingsketen van de Inspectie is:
2018 –  13 miljoen
2019 –  25 miljoen
2020 –  31 miljoen
2021 –  38 miljoen
2022 –  50 miljoen

Het nieuwe kabinet Rutte III volgt daarmee het door ex-minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) opgestelde Inspectie Control Framework (download document (pdf) onderaan dit artikel). Dat rapport gaat in op het gebrek aan mensen en middelen bij Inspectie SZW, de werkdruk en geeft de knelpunten aan tussen wat nodig en wat gewenst is voor de capaciteit van de Inspectie.

Met het geld kan Inspectie SZW beter toezicht houden op naleving van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Andere taken zijn het intensiever bestrijden van schijnconstructies, onveilige en ongezonde arbeidsomstandigheden en arbeidsuitbuiting.

In 2018 gaat een nieuw vierjarenplan van het ministerie van SZW van start. Dat is gericht op de preventie van beroepsziekten. De aandacht zal de eerste twee jaar uitgaan naar de risico’s van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkvloer.

 inspectie-control-framework.

Bron: Inspectie SZW