Interpol intensiveert samenwerking met Kaspersky Lab

Kaspersky Lab gaat Interpol intensiever ondersteunen bij de bestrijding van cybercriminaliteit. In een nieuwe overeenkomst is een juridisch kader opgesteld ten behoeve van het delen van inlichtingen over cybercrime waar ook ter wereld.

De overeenkomst versterkt de bestaande relatie en formaliseert de uitwisseling van data. Met het delen van bevindingen over cyberdreigingen dragen de partijen bij aan de volledigheid van digitaal forensisch onderzoek dat cybercriminelen een halt kan toeroepen.

Palma res

In het verleden heeft Kaspersky Lab een rol gespeeld in een baanbrekende, door Interpol geleide operatie in Zuidoost-Azië die bijna negenduizend botnetcommando- en controleservers (C2) en honderden gecompromitteerde websites – waaronder overheidsportalen – heeft geïdentificeerd.

Ook assisiteerde het bedrijf Interpol Global Complex for Innovation (IGCI) in Singapore bij een wereldwijde operatie om het criminele Simda-botnet – een netwerk van meer dan 770.000 geïnfecteerde pc’s – plat te leggen.

Verder heeft samenwerking met Interpol experts van Kaspersky Lab geholpen bij het testen en verbeteren van een gratis opensourcetool die sneller en eenvoudiger onderzoek naar cyberdreigingen mogelijk maakt. Niet alleen bespaart het onderzoekers reistijd, het helpt wetshandhavers ook om, direct na een cyberaanval, belangrijke sporen te isoleren.

Inlichtingen delen

"Het delen van inlichtingen is van vitaal belang bij de aanpak van het uitdijende dreigingslandschap, dus hechtere samenwerking met Interpol intensiveert de strijd tegen cybercriminaliteit", stelt Anton Shingarev, vicepresident Public Affairs bij Kaspersky Lab. "Onze experts zijn toonaangevend op het gebied van cybersecurity-onderzoek en het komt voor dat we de enigen zijn die een bepaalde infectie in een vroeg stadium kunnen detecteren. Door onze relatie met Interpol verder te versterken, kunnen we wetshandhavers overal ter wereld beter ondersteunen met kritische informatie over specifieke cybercrime-situaties. Omdat cybercriminaliteit steeds complexer wordt en snel verandert, slaat de particuliere sector vaak waardevolle data op over malware die de sleutel kunnen bevatten om een zaak op te lossen."

Doeltreffende aanpak

Directeur Noboru Nakatani van de IGCI: "Deze overeenkomst met Kaspersky Lab is een nieuwe stap in onze voortdurende inspanningen om wetshandhavers over de hele wereld toegang te geven tot de informatie die ze nodig hebben om cyberdreigingen te bestrijden. We hebben ervaren hoe belangrijk samenwerking met de particuliere sector is voor een doeltreffende aanpak van dit wereldwijde fenomeen, dat steeds groter en complexer wordt."