Boekje met casestudy’s over gezond werk, voor alle leeftijden

In het kader van de Europese Week (23-27 oktober 2017) voor veiligheid en gezondheid op het werk is er een boekje gepubliceerd met 18 casetudy’s. In dit boekje, getiteld ‘Gezond werk voor alle leeftijden’ zijn casestudy’s opgenomen van award-winnende bedrijven die op verschillende manieren arbeidsomstandigheden hebben verbeterd om de gezondheid van alle werknemers, ongeacht leeftijd of geslacht in stand te houden.

‘Deze bedrijven en organisaties hebben’, zo schrijft het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk ‘uitmuntende en innovatieve methoden toegepast om duurzame arbeid in het kader van een vergrijzende beroepsbevolking te bevorderen, die VGW(veiligheid en gezondheid op het werk)-beheer op alomvattende wijze hebben aangepakt en risicopreventie vanuit een levensloopperspectief hebben benaderd om gezond ouder worden op het werk te ondersteunen.’

Vergrijzing

De Europese beroepsbevolking vergrijst. Rond 2030 zullen werknemers in de leeftijdsgroep 55-64 jaar in veel landen naar verwachting 30 % of meer van de gehele beroepsbevolking uitmaken. De officiële pensioengerechtigde leeftijd stijgt in heel Europa, waardoor werknemers langer moeten doorwerken en langer aan gevaren en risico’s op het werk worden blootgesteld. Deze demografische verandering biedt organisaties niet alleen mogelijkheden, maar stelt ze ook voor uitdagingen: naarmate mensen ouder worden, doen ze weliswaar meer ervaring, vaardigheden en kennis op, maar worden ze ook kwetsbaarder voor sommige arbeidsgerelateerde gevaren en krijgen ze vaker te maken met gezondheidsproblemen. Er stromen minder jongeren in op de arbeidsmarkt en het percentage werknemers in de leeftijd 50-64 jaar neemt toe. Het is voor bedrijven daarom absoluut noodzakelijk geworden om jongere werknemers aan te trekken en tegelijkertijd de oudere, meer ervaren werknemers te behouden door hun inzetbaarheid te verhogen en hun arbeidsvermogen op peil te houden.

Levensloopbenadering

Bedrijven kunnen de uitdagingen van een vergrijzend personeelsbestand te lijf gaan en hun werknemers behouden door praktijken in te voeren die een duurzaam arbeidsleven bevorderen, onder andere door in het kader van het beheer van veiligheid en gezondheid op het werk een levensloopbenadering te hanteren, door risico’s te voorkomen, door VGW en gezondheidsbevordering op de werkplek te integreren, door werk aan de behoeften van individuele werknemers aan te passen, door maatregelen te treffen voor de terugkeer naar werk en door te voorzien in structuren voor een leven lang leren.
Tijdens de Europese Week voor veiligheid en gezondheid (23-27 oktober) worden overal in Europa bewustmakingsevenementen georganiseerd om duurzaam werk en gezond ouder worden te bevorderen.

Bekijk de events die in verschillende landen worden gehouden.

Lees het boekje ‘Gezond werk voor alle leeftijden’:

 Gezond werk voor alle leeftijden-boekje.

Bron: EU-OSHA