Wifi-netwerken gemakkelijk te kraken

Onderzoekers van de Koninklijke Universiteit Leuven hebben ontdekt dat de moderne beveiligingsstandaard WPA2 voor wifi-netwerken gemakkelijk te kraken is. Dit betekent dat vrijwel alle moderne apparatuur die middels wifi verbonden is, gevaar loopt.

Dit betekent dat hackers alle informatie kunnen onderscheppen, dus ook wachtwoorden en creditcardgegevens. De onderzoekers denken niet dat er een nieuwe wifi-standaard moet komen, maar er zijn wel aanpassingen nodig om de veiligheid te garanderen. Fabrikanten van elektronica zullen updates moeten introduceren en de consument wordt aangeraden gevoelige informatie alleen nog te versturen via websites met een SSL-certificaat, te herkennen aan het ‘slotje’ in de adresbalk van de browser.

Ook wordt consumenten met klem aangeraden het dataverkeer extra te beveiligen met een VPN (virtual private network). Een VPN versleutelt het internetverkeer middels een geavanceerde beveiligingssleutel en maakt het hackers moeilijk om het dataverkeer te onderscheppen.