‘Glazen zeecontainer’ is combinatie van blockchain en IoT

De start-up Glassbox heeft in samenwerking met IBM, Maersk en Core|vision een pilot gepresenteerd van een ‘glazen zeecontainer’. Door gebruik te maken van onder andere blockchain-techniek en IoT wordt volgens Glassbox de logistieke keten transparanter en toegankelijker.

Alhoewel de handel een belangrijke drijfveer is voor de wereldeconomie, zijn handelsprocessen vaak nog inefficiënt. Zo kost het gemiddeld zo’n 40 dagen om een transactie af te ronden tussen Europa en China, terwijl een schip er zelf er gemiddeld zo’n 24 dagen over doet. Het administratieve proces en gebrekkige toegang tot (gedeelde) data, verklaren het verschil.

Glassbox denkt hier een oplossing voor te hebben gevonden door het gebruik van blockchain-techniek en Internet of Things. De technieken versnellen de data-uitwisseling en bieden belanghebbenden toegang tot de juiste informatie. Zo wordt op een laagdrempelige manier een belangrijk deel van het huidige handelsproces goedkoper, sneller en efficiënter.

Het idee werd geboren tijdens een hackaton van ABN Amro op de ‘Beyond Banking Days’ in  juni. Gedurende de zomer is het idee verder uitgewerkt in samenwerking met IBM, Maersk en Core|vision.